Više od dva miliona Palestinaca bori se sa teškom humanitarnom krizom.             Foto: AA

Razorni napadi izraelske vojske na Pojas Gaze traju već 200 dana.

U izraelskim napadima na Gazu od oktobra prošle godine, ubijena su 34.183 Palestinca, a ranjeno više od 77.000, uglavnom djece i žena.

Prema Vladinom uredu za medije sa sjedištem u Gazi, izraelska vojska počinila je 3.021 masakr nad porodicama širom Pojasa Gaze od početka izraelskog rata.

Istakli su da je među palestinskim žrtvama najmanje 485 medicinskog osoblja, 66 pripadnika civilne zaštite, 140 novinara i 224 humanitarna radnika.

Više od 7.000 Palestinaca se i dalje vodi kao nestalo pod ruševinama uništenih kuća širom palestinske enklave, također je saopćeno iz ureda.

Više od dva miliona Palestinaca bori se sa teškom humanitarnom krizom. Bez hrane, vode i medicinskih potrepština su uglavnom Palestinci u skloništima, prema izvještajima UN-a.

Situacija je gora u sjevernom dijelu Pojasa Gaze s međunarodnim upozorenjima da su stotine hiljada Palestinaca tamo na rubu gladi.

Prema palestinskim zdravstvenim vlastima u Gazi, najmanje 30 palestinske djece umrlo je od posljedica pothranjenosti.

Nedostatak plina natjerao je Palestince da koriste alternative, uključujući ugalj, drva i plastične predmete za kuhanje, ugrožavajući njihovo zdravlje, objavila je vladina kancelarija za medije.

Pojas Gaze je pretvoren u ogromno uništeno područje zbog izraelskog bombardovanja koje nije prestalo 200 dana.

Prema satelitskim snimcima Univerziteta u New Yorku, više od 56 posto zgrada u Gazi je ili uništeno ili oštećeno.

Palestinski zvaničnici procjenjuju da je oštećeno 60 posto stambenih objekata širom Gaze i preko 80 posto komercijalnih.

Vladin ured za medije saopćio je da je izraelska vojska ispalila skoro 75.000 tona eksploziva širom Pojasa Gaze, što je ostavilo neviđene razmjere razaranja u maloj enklavi.

Dodaje se da je 86.000 stambenih jedinica potpuno uništeno, a 309.000 djelimično oštećeno, ali i dalje neupotrebljivo.

Izraelska vojska i dalje izvodi vojne operacije širom Pojasa Gaze, ostavljajući iza sebe ruševine širom Gaze.

Posljednja izraelska vojna ofanziva bila je 11. aprila na izbjeglički kamp Nuseirat, centralni Pojas Gaze.

Ismail Thawabteh, direktor vladinog ureda za medije, rekao je da je izraelska vojska u potpunosti uništila 14 stambenih zgrada i oštetila na desetine drugih tokom izraelskog upada u izbjeglički kamp Nuseirat.

Izraelska vojska se 7. aprila povukla iz grada Khan Younisa, na jugu Pojasa Gaze, nakon četvoromjesečne vojne kampanje, ostavljajući širok razmjer razaranja širom ovog grada.

Palestinska služba civilne odbrane saopćila je u ponedjeljak da je ekshumirala 283 tijela Palestinaca koje su izraelske snage ubile i ukopale u masovnim grobnicama u bolnici Nasser u Khan Younisu.

Uprkos međunarodnim upozorenjima o planiranoj izraelskoj invaziji na Rafah, izraelska vojska ustrajava u napadu na mali grad koji je dom za skoro 1,4 miliona raseljenih Palestinaca.

Prošle sedmice, portparol izraelske vlade rekao je da je premijer Benjamin Netanyahu odredio datum za invaziju na Rafah.

Područje Rafa je posljednje preostalo područje u enklavi gdje Tel Aviv još nije zvanično najavio ulazak svojih trupa kako bi nastavio napad na Palestince.

Izrael je napao Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra.

TRT Balkan / agencije