Nakon nekoliko dana jakog vjetra s juga, nekoliko regija u Grčkoj bilo je prekriveno žuto-narandžastom izmaglicom, ograničavajući vidljivost.            Foto: AA

Oblak saharskog pijeska nagomilao se nad Atinom, glavnim gradom Grčke.

Oblaci prašine nošeni vjetrovima iz Sahare zatamnili su nebo nad grčkim glavnim gradom. Zbog visokih temperatura i koncentracije prašine atmosfera je postala zagušljiva, a vlasti pozivaju osobe s respiratornim bolestima na oprez.

Nakon nekoliko dana jakog vjetra s juga, nekoliko regija u Grčkoj bilo je prekriveno žuto-narandžastom izmaglicom, ograničavajući vidljivost.

Vlasti su pozvale Grke s respiratornim bolestima da ograniče vrijeme koje provode vani, nose zaštitne maske i izbjegavaju fizičku aktivnost dok se oblaci prašine ne raziđu. Kombinacija prašine i visokih temperatura učinila je atmosferu posebno zagušljivom u južnoj Grčkoj.

Vatrogasne službe izvijestile su o 25 šumskih požara u posljednja 24 sata. Jedan od požara izbio je u blizini mornaričke baze na Kreti, gdje su temperature porasle iznad 30 Celzijusa, a prema tamošnjim izvještajima morale su biti evakuirane kuće i dječji vrtić, izvijestio je britanski " The Guardian".

"Ovo je jedan od najozbiljnijih slučajeva od ožujka 2018., kada su se oblaci skupili nad Kretom", rekao je Kostas Lagouvardos, voditelj istraživanja vremena na Atenskoj zvjezdarnici.

Grčka meteorološka služba rekla je da će se nebo početi razvedravati u srijedu.

Sahara godišnje ispusti od 60 do 200 milijuna tona mineralne prašine. Većina prašine brzo se taloži na tlo, ali neke male čestice mogu putovati na velike udaljenosti.

TRT Balkan / agencije