Fotografija koju je dostavila Helenska obalna straža prikazuje migrante na brodu tokom operacije spašavanja, prije nego što se njihov brod prevrnuo na otvorenom moru kod Grčke 14. juna 2023.     Foto: Reuters

Lokalni mediji javljaju da su grčke vlasti potvrdile da je u prošlosedmičnom brodolomu život izgubilo najmanje 80 osoba, a da se strahuje da se još nekoliko stotina migranata utopilo u nesreći koja se dogodilo na jugozapadu Grčke.

Tijela dva muška migranta izvučena su u području blizu potonuća, javila je javna televizija ERT, dodajući da su operacije potrage još u toku uz sudjelovanje grčke fregate, helikoptera i aviona.

Spašene su ukupno 104 osobe, ali se očekuje da bi broj žrtava mogao značajno rasti, jer su preživjeli rekli da je brod prevozio više od 600 migranata, većinom iz Pakistana, Egipta i Sirije.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava smatraju da je grčka obalna straža možda ignorirala SOS signale s broda, dok su neki preživjeli optužili grčke vlasti da su direktno umiješane u nesreću.

Uporedo s tim, devetorica uhapšenih osumnjičenika za krijumčarenje ljudima dobila su 24 sata da pripreme svoje svjedočenje o optužbama da su bili kapetani broda. Svi osumnjičenici, osim jednog, navodno su negirali optužbe.

TRT Balkan / agencije