"Multipolarnom svijetu su potrebne snažne i efikasne multilateralne institucije", kazao je.     Foto: AA

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres naglasio je značaj reformi međunarodnih institucija, ali i UN-a.

"Alternativa reformi nije status quo. Alternativa reformi je daljnja podjela. Ili reforma ili raspad", rekao je Guterres u uvodnom govoru 78. sjednice Generalne skupštine UN-a u New Yorku.

Istakao je da sve više počinje da nastaje multipolarni svijet.

"Multipolarnom svijetu su potrebne snažne i efikasne multilateralne institucije", kazao je.

Guterres je naglasio da je značajno poremećena svjetska ravnoteža te da su Vijeće sigurnosti UN-a i sistem Bretton Woods najbolji primjeri.

Brettonwoodski sistem ili Bretton Woods je naziv za sistem međunarodne monetarne politike, odnosno pravila u okvirima kojih su se odvijali trgovački i finansijski odnosi među vodećim industrijskim zemljama u prvih nekoliko decenija nakon Drugog svjetskog rata. Smatra se prvim primjerom monetarnog poretka kojemu su se temeljem pregovora podvrgle nezavisne države.

Guterres je kazao da ove institucije odražavaju političku i ekonomsku realnost iz 1945. godine.

"Svijet se promijenio, ali naše institucije su ostale iste", poručio je.

Guterres je istakao da se problemi ne mogu riješiti institucijama koje ne odražavaju cijeli svijet.

"Vrijeme je da obnovimo naše multilateralne institucije, zasnovane na jednakosti, solidarnosti i univerzalnosti, u skladu s ekonomskom i političkom realnošću 21. stoljeća, u skladu s Poveljom UN-a i principima međunarodnog prava", rekao je Guterres pa dodao:

"To znači reformu Vijeća sigurnosti UN-a na način koji je kompatibilan s današnjim svijetom."

Istakao je da bi trebalo preoblikovati i globalnu finansijsku arhitekturu, dodajući da bi to trebalo poslužiti i zemljama u razvoju.

Guterres je rekao da je svjestan da je reforma pitanje "moći" i da "ne gaji iluzije".

Kako je kazao, jasno je da postoji sukob interesa među zemljama članicama.

Tokom ovogodišnjeg 78. zasjedanja Generalne skupštine UN-a od 19. do 26. septembra očekuje se učešće na visokom nivou iz 190 zemalja.

Generalna skupština UN-a je jedna od pet glavnih organa UN-a. Čine je sve zemlje članice Ujedinjenih naroda i sastaju se na redovnim godišnjim zasjedanjima koje saziva predsjednik izabran od većine predstavnika.

Kao jedino tijelo UN-a u kome sve zemlje članice imaju predstavnike, Skupština služi kao forum članicama na kojima raspravljaju o pitanjima međunarodnog prava i donose odluke o daljem funkcionisanju organizacije.

TRT Balkan / agencije