“Nivo smrti i razaranja je šokantan sam po sebi, a rat se također širi preko granica širom regije i utiče na globalnu trgovinu”, rekao je Guterres.    Foto: Reuters Archive

U Minhenu je u petak počela 60. Minhenska sigurnosna konferencija tokom koje će se na visokom nivou diskutirati o najvažnijim međunarodnim sigurnosnim izazovima i problemima.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres istakao je uvodnom govoru da je globalna politika u ćorsokaku i da nikome ne ide u prilog.

“Današnji globalni poredak ne funkcioniše za sviju. Ustvari, ići ću još dalje i reći da ne funkcioniše ni za koga. Naš svijet se suočava s egzistencijalnim izazovima, ali globalna zajednica je više fragmentirana i podijeljena nego bilo kada u proteklih 75 godina”, rekao je šef UN-a.

Guterres je kazao da nema opravdanja za napade Hamasa 7. oktobra ili vojni odgovor Izraela, koji je uključivao kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda.

“Nivo smrti i razaranja je šokantan sam po sebi, a rat se također širi preko granica širom regije i utiče na globalnu trgovinu”, rekao je Guterres.

Komentarišući izjavu izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da će izvesti opsežnu vojnu ofanzivu na Rafah u južnom Pojasu Gaze, Guterres je rekao da se vojna akcija na gusto naseljeni grad nikada ne bi smjela desiti.

Potom je komentarisao i ruski rat u Ukrajini, rekavši da je cijena ljudskih života užasna.

“Ratu koji je pokrenula ruska invazija na Ukrajinu, čime se očito krše Povelje UN-a, nema mjesta u Evropi 21. stoljeća. Nama je očajnički potreban pravedan i održiv mir za Ukrajinu, za Rusiju i za svijet“, kazao je Guterres.

Minhenska sigurnosna konferencija trajaće od 16. do 18. februara. Na skupu učestvuje veliki broj šefova država i vlada, ministara, sigurnosnih eksperata, kao i predstavnika međunarodnih organizacija i civilnog društva.

Tokom trodnevne konferencije, učesnici će razgovarati o najvećim izazovima vanjske i sigurnosne politike sadašnjosti i budućnosti, posebno u svjetlu rata Rusije i Ukrajine.

TRT Balkan / agencije