Poručili su da Izrael vodi "brutalni genocidni rat protiv palestinskog naroda" u Pojasu Gaze.      Foto: AA

Hamas je pozvao sve međunarodne pravosudne institucije, posebno Međunarodni krivični sud (MKS) i Ujedinjene nacije da poduzmu hitne mjere kako bi se zaustavilo sistematsko ubijanje palestinskog naroda u Gazi.

"Snimak koji je objavila Al Jazeera i dokumentira zločin cionističke okupacione države koji su hladno ubili dva nenaoružana mlada civila koji su nosili bijelu zastavu, a zatim vukli njihova tijela buldožerom kako bi sakrili ovaj gnusni zločin, dodatni je dokaz o razmjerima zločina koje su počinili cionistički fašisti", naveli su.

Poručili su da Izrael vodi "brutalni genocidni rat protiv palestinskog naroda" u Pojasu Gaze.

"Pozivamo sve međunarodne pravosudne institucije, posebno ICC, i Ujedinjene narode da poduzmu hitne mjere kako bi zaustavili sistematsko ubijanje našeg naroda i da preduzmu potrebne mjere da ovaj odmetnički režim i njegove terorističke vođe ratnih zločinaca pozovu na odgovornost za svoje zločine protiv djece i bespomoćnih civila", pozvao je Hamas.

Na snimcima na Al Jazeeri, koji su objavljeni jučer, može se vidjeti kako izraelski vojnici otvaraju vatru i ubijaju dvojicu Palestinaca koji su pokušavali da se vrate svojim kućama na sjeveru Pojasa Gaze.

Objavljeno je da su izraelski vojnici buldožerima dovukli dvojicu Palestinaca i zakopali ih u pijesak kako bi prikrili "ratni zločin" koji su počinili.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je 32.490 Palestinaca, uključujući najmanje 14.280 djece i 9.340 žena, a 74.889 ljudi je ranjeno.

Navedeno je da se hiljade mrtvih još uvijek nalaze u ruševinama.

TRT Balkan / agencije