"Fokusirani smo na sporazum na osnovu toga da Izrael zaustavi sve napade na Pojas Gaze i povuče sve okupacione snage iz Pojasa Gaze", kazao je Hamdan.      Foto: Reuters

Član političkog biroa Hamasa Osama al-Hamdan rekao je da još nema konačnog sporazuma s Izraelom u vezi s Pojasom Gaze.

Hamdan je na konferenciji za novinare u Bejrutu istakao da nema konačnog dogovora sa Izraelom o prekidu vatre i razmjeni zarobljenika.

Dodao je da su dobili neke ponude i prijedloge, da rade na tome te da će odluke donositi uzimajući u obzir interese naroda Palestine.

Istakao je da je Hamas na sastanku u Parizu dobio nacrt općeg okvira za mogući sporazum.

"Fokusirani smo na sporazum na osnovu toga da Izrael zaustavi sve napade na Pojas Gaze i povuče sve okupacione snage iz Pojasa Gaze", kazao je Hamdan.

Naglasio je kako su prvenstveno fokusirani na nacrt sporazuma.

"Ovo uključuje i ukidanje 17-godišnje blokade za naše ljude u Gazi, rekonstrukciju i ozbiljan sporazum o razmjeni zarobljenika", rekao je Hamdan.

Izrael je 7. oktobra pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze, u kojoj je ubijeno 27.238 Palestinaca i povrijeđeno 66.452. Ofanziva je uslijedila nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas u kojem je ubijeno oko 1.200 Izraelaca.

Prema podacima Ujedinjenih nacija zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno sa akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​

TRT Balkan / agencije