Poljoprivrednici su održali protestnu šetnju sve do ureda premijera Donalda Tuska.    Foto: Reuters

Hiljade poljoprivrednika u Poljskoj protestovalo je zbog poljoprivredne politike Evropske unije (EU) i uvoza jeftinog žita i prehrambenih proizvoda iz Ukrajine.

Poljoprivrednici su održali veliki protest u glavnom gradu Varšavi kako bi skrenuli pažnju na probleme s kojima se susreću zbog poljoprivredne politike.

Poljoprivrednici su održali protestnu šetnju sve do ureda premijera Donalda Tuska.

Poručili su da žito i hrana koji dolaze iz Ukrajine umanjuju vrijednost proizvoda na domaćem tržištu te su tražili da se obustavi uvoz ovih proizvoda.

Poljoprivrednici su također kazali da bi vlada trebala da se povuče iz Evropskog zelenog dogovora, programa EU-a.

Evropski zeleni dogovor, čiji je cilj postizanje klimatske neutralnosti u EU do 2050., izgleda preambiciozno za mnoge poljoprivrednike, s ciljevima koji uključuju prepolovljenje upotrebe pesticida do 2030. godine i smanjenje upotrebe gnojiva za 20 posto.

Poljoprivrednici u mnogim zemljama EU-a, posebno u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Španiji, Holandiji, Belgiji, Poljskoj, Mađarskoj i Grčkoj, proteklih sedmica su održali slične proteste protiv poljoprivredne politike.

Poljoprivrednici su blokirali velike gradove poput Pariza, zaustavili saobraćaj u centrima gradova poput Berlina, zatvorili autoputeve, bacali gnojivo, jaja, razbijali supermarkete, palili bale sijena i palete i sukobljavali se s policijom.

TRT Balkan / agencije