HRW kaže da međunarodno humanitarno pravo i zakoni rata zabranjuju izgladnjivanje civila kao metodu ratovanja.       Foto: AA

Izrael koristi gladovanje kao "ratno oružje" u Gazi tako što namjerno smanjuje ljudima pristup vodi i hrani, što je ratni zločin, navodi organizacija Human Rights Watch (HRW).

“Izraelske snage namjerno blokiraju isporuku vode, hrane i goriva, dok ciljano ometaju humanitarnu pomoć, otvoreno uništavaju poljoprivredne površine i uskraćuju civilnom stanovništvu objekte neophodne za njihov opstanak”, navodi se u priopćenju grupe za ljudska prava u ponedjeljak.

Ukazali su na izjave visokih izraelskih zvaničnika, uključujući ministra odbrane Yoava Gallanta, ministra nacionalne sigurnosti Itamara Ben-Gvira i ministra energetike Izraela Katza o njihovoj namjeri da "liše civile u Gazi hrane, vode i goriva - što odražava politiku koju provode izraelske snage.”

Drugi izraelski zvaničnici, dodaje se, javno su izjavili da će humanitarna pomoć Gazi biti uslovljena ili oslobađanjem talaca koje Hamas nezakonito drži ili Hamasovim uništenjem.

„Više od dva mjeseca Izrael uskraćuje stanovništvu Gaze hranu i vodu, što je politika koju su podsticali ili podržavali visoki izraelski zvaničnici i koja odražava namjeru da se civili izgladnjuju kao metod ratovanja“, rekao je Omar Shakir, direktor HRW-a za Izrael i Palestinu.

“Svjetski lideri bi trebali govoriti protiv ovog odvratnog ratnog zločina, koji ima razorne posljedice na stanovništvo Gaze.”

HRW kaže da međunarodno humanitarno pravo i zakoni rata zabranjuju izgladnjivanje civila kao metodu ratovanja.

Rimski statut Međunarodnog krivičnog suda, navodi se, predviđa da je namjerno izgladnjivanje civila „oduzimanjem predmeta neophodnih za njihov opstanak, uključujući namjerno ometanje isporuka pomoći“, ratni zločin. "Zločinačka namjera ne zahtijeva priznanje napadača, ali se može zaključiti i iz ukupnosti okolnosti vojne kampanje".

Izraelska kontinuirana blokada Gaze, kao i njeno zatvaranje više od 16 godina, predstavlja kolektivno kažnjavanje civilnog stanovništva, ratni zločin, saopštila je neprofitna organizacija sa sjedištem u New Yorku.

U izraelskim zračnim i kopnenim napadima na Gazu od napada Hamasa 7. oktobra ubijeno je više od 18.700 Palestinaca, uglavnom žena i djece, a povrijeđeno je mnogo više.

Rat je ostavio Gazu u ruševinama s polovinom stambenog fonda priobalne teritorije oštećenom ili uništenom, a gotovo 2 miliona ljudi raseljeno je unutar gusto naseljene enklave zbog nestašice hrane i čiste vode.

HRW je pozvao Tel Aviv da odmah prestane koristiti izgladnjivanje civila kao metodu ratovanja, te da se pridržava zabrane napada na objekte neophodne za opstanak civilnog stanovništva i ukine blokadu Gaze.

“Vlada bi trebala obnoviti pristup vodi i struji i dozvoliti očajnički potrebnu hranu, medicinsku pomoć i gorivo u Gazu, uključujući i preko njenog prijelaza u Kerem Shalomu”, navodi se.

Također je pozvao SAD, Veliku Britaniju, Kanadu, Njemačku i druge zemlje da "obustave vojnu pomoć i prodaju oružja Izraelu sve dok njegove snage i dalje nekažnjeno vrše rasprostranjene i ozbiljne zloupotrebe koje dovode do ratnih zločina protiv civila".

TRT Balkan