Sud naglašava da je država Izrael i dalje obavezna da u potpunosti poštuje obaveze prema Konvenciji o genocidu i navedenoj odluci.     Foto: Reuters

Međunarodni sud pravde (ICJ) pozvao je u petak Izrael da odmah i efikasno provede privremene mjere koje je prošlog mjeseca naložio ovaj sud kako bi spriječio genocid u Gazi.

"Sud navodi da bi najnoviji razvoj događaja u Pojasu Gaze, a posebno u Rafahu, eksponencijalno povećao ono što je već humanitarna noćna mora s neopisivim regionalnim posljedicama", navodi se u saopštenju ICJ-a.

Dodaje se da "opasna situacija" u Gazi i Rafahu, najjužnijem gradu Pojasa Gaze, "zahtijeva hitno i efikasno provođenje privremenih mjera koje je Sud izrekao 26. januara 2024. godine".

"Sud naglašava da je država Izrael i dalje obavezna da u potpunosti poštuje obaveze prema Konvenciji o genocidu i navedenoj odluci, uključujući pružanje sigurnosti Palestincima u Pojasu Gaze", istaknuto je u saopštenju.

Uprkos međunarodnom negodovanju, izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da će provesti planove za pokretanje kopnene ofanzive u Rafahu koji je trenutno utočište za više od 1,4 miliona raseljenih Palestinaca.

Od početka vojne ofanzive za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze 7. oktobra ubijeno je 28.775 Palestinaca, dok je broj povrijeđenih 68.552.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​​

TRT Balkan / agencije