Građani polažu svijeće i cvijeće ispred Odsjeka za filozofiju u znak poštovanja prema žrtvama jučerašnjeg napada.                  Foto: Reuters

Češka policija identifikovala je svih 14 ljudi koji su ubijeni u četvrtak unutar univerzitetskog kampusa u glavnom gradu Pragu, rekao je šef policije Petr Matejček.

Na konferenciji za novinare održanoj u petak, Matejček je rekao da je 14 osoba ubijeno, a 25 ranjeno u napadu naoružanog napadača koji je otvorio vatru u hodnicima i učionicama zgrade Fakulteta umjetnosti na Karlovom univerzitetu.

Naoružani napadač je izvršio samoubistvo nakon što ga je policija opkolila sa svih strana, rekao je Matejček.

Naveo je da dokazi pokazuju da je napadač isti počinilac kao i u ubistvima u šumi Klanovicki u blizini Praga prije sedam dana, kada su ubijeni muškarac i njegova kćerka.

"Ali čekamo balističke dokaze koji će to potvrditi. Do tada ćemo nastaviti da istražujemo slučaj u šumi. Za sada ne možemo 100 posto potvrditi", rekao je Matejček.

Lokalni mediji identifikovali su napadača kao Davida Kozaka. Osumnjičeni, koji je bio iz sela Hostoun, bio je 24-godišnji student fakulteta i legalno je posjedovao vatreno oružje i nije imao krivični dosije, prenose državni mediji.

Napadač je imao dozvolu za ukupno osam komada oružja, od kojih su dva bila dugačka puška, saopćila je policija.

Ministar unutrašnjih poslova Vit Rakušan odbacio je bilo kakvu neposrednu opasnost za češke građane nakon incidenta i dodao da će se u subotu obilježavati dan žalosti u cijeloj zemlji.

Građani polažu svijeće i cvijeće ispred Odsjeka za filozofiju u znak poštovanja prema žrtvama jučerašnjeg napada.

Češki predsjednik Petr Pavel u poruci građanima pozvao je na jedinstvo i poručio da se ubistva ne smiju koristiti kao sredstvo za političke napade ili širenje dezinformacija.

TRT Balkan / agencije