Centralna komanda Sjedinjenih Američkih Država (CENTCOM) demantovala je u petak izvještaje da je Washington izveo zračne napade na Irak.     Foto: AA

Iračka administracija objavila je da je u eksploziji u Babilu poginuo pripadnik Hashd al-Shaabija, a osam vojnika je ranjeno.

Iz Sigurnosne medijske mreže povezane s iračkom vladom, saopćeno je da je izbio požar kao posljedica eksplozije u bazi Kalso na sjeveru Babila, gdje je poginuo pripadnik Hashd al-Shaabija, a ranjeno je osam vojnika, uključujući pripadnike vojske.

Navedeno je da je formiran specijalizovani visoki tehnički komitet iz civilne zaštite i drugih relevantnih jedinica za utvrđivanje uzroka eksplozija i požara koji su se dogodili na i oko mjesta nesreće.

Podsjetili su da koalicione snage predvođene SAD-om nisu izvele nikakav zračni ili vojni napad širom Babila, ​​a prema izvještaju Komande protuzračne odbrane utvrđeno je da u zračnom prostoru Babila nije bilo bespilotnih letjelica ili lovaca.

Međutim, iz Ureda Hashd al-Shaabija za odnose s medijima navedeno je da je "SAD izveo neprijateljski zračni napad na direkcije Kalkan, Seraya al-Jihad i Nuhba u vojnoj bazi Kalso u Babilu".

Centralna komanda Sjedinjenih Američkih Država (CENTCOM) demantovala je u petak izvještaje da je Washington izveo zračne napade na Irak.

"Svjesni smo izvještaja u kojima se tvrdi da su Sjedinjene Američke Države danas izvele zračne napade u Iraku. Ti izvještaji nisu tačni. SAD danas nisu izvele zračne napade u Iraku", objavio je CENTCOM na platformi X.

TRT Balkan / agencije