Iranski napad dronovima na Izrael vjerovatno će trajati nekoliko sati, saopštila je Bijela kuća, istovremeno obećavajući da će podržati odbranu svog saveznika od Teherana.     Foto: / Photo: AA

U iranskom napadu pričinjena manja šteta na vojnoj bazi na jugu Izraela

U iranskom napadu pričinjena je manja šteta na vojnoj bazi na jugu Izraela i nema izvještaja o žrtvama, objavila je izraelska vojska.

Portparol izraelske vojske Daniel Hagari na konferenciji za novinare govorio je o napadima Irana na Izrael.

Hagari je kazao da je više od 200 bespilotnih letjelica i balističkih projektila do sada ispaljeno iz Irana na Izrael.

Istakao je da su većinu ovih bespilotnih letjelica i projektila uništili izraelski odbrambeni sistemi i saveznici Izraela prije nego što su i ušli u izraelski zračni prostor.

Hagari je kazao da su u napadima pričinjena manja oštećenja na infrastrukturi vojne baze na jugu Izraela, ali da nije bilo žrtava.

Iran je kasno u subotu pokrenuo zračni napad na Izrael u znak odmazde za zračni napad na iranski diplomatski objekat u Damasku u Siriji 1. aprila. U tom napadu je ubijeno najmanje sedam pripadnika iranske Revolucionarne garde, uključujući dva generala.

Revolucionarna garda potvrdila je u subotu lansiranje desetina dronova i projektila prema Izraelu.

Izraelski mediji: Američke i britanske snage presrele više od 100 iranskih bespilotnih letjelica lansiranih na Izrael

Izraelski mediji tvrde da su američke i britanske snage presrele više od 100 bespilotnih letjelica kojima je Iran napao Izrael.

Kako je objavio Radio izraelske vojske, pozivajući se na izraelskog zvaničnika čije ime nije objavljeno, američke i britanske snage intervenisale su protiv bespilotnih letjelica ispaljenih iz Irana.

Isti izvor tvrdi da je su američke i britanske snage izvan izraelskog zračnog prostora presrele više od 100 bespilotnih letjelica upućenih iz Irana.

Velika Britanija poslala dodatne avione u regiju nakon iranskog napada na Izrael

Velika Britanija je u subotu poslala nekoliko dodatnih aviona u regiju nakon iranskog napada na Izrael, navodi se u saopštenju britanskog Ministarstva odbrane.

Iran je lansirao desetine dronova prema Izraelu kao odgovor na napad na iranski konzulat u Siriji 1. aprila u kojem su ubijeni iranski visoki vojni komandanti.

“Poslali smo nekoliko dodatnih aviona Kraljevskog ratnog zrakoplovstva (RAF) i tankera za punjenje gorivom u regiju. Ovo će biti podrška operaciji Shader, trenutnoj operaciji britanske borbe protiv Deasha u Iraku i Siriji”, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"Osim toga, ovi britanski avioni presretaće po potrebi sve zračne napade u dometu naših postojećih misija“, dodaje se.

Avioni RAF-a su uključeni u odbranu Izraela, prema izvještajima britanskog "Sky Newsa".

Američki i britanski avioni oborili su iranske bespilotne letjelice iznad iračko-sirijske granice, objavio je isti izvor, pozivajući se na izraelsku televiziju "Channel 12".

Ministarstvo je obećalo daljnje napore vlade s regionalnim partnerima da "podstaknu deeskalaciju i spriječe daljnje napade".

Iranska misija pri UN-u upozorava SAD da se "drži podalje" od sukoba između Irana i Izraela

Iranska misija pri Ujedinjenim narodima (UN) upozorila je Sjedinjene Američke Države (SAD) da se "drže podalje" od sukoba između Irana i Izraela.

Ovo upozorenje je stiglo nakon što je Iran pokrenuo zračni napad na Izrael.

"Iranska vojna akcija, provedena na osnovu člana 51. Povelje UN-a koji se odnosi na legitimnu odbranu, odgovor je na agresiju cionističkog režima na naše diplomatske prostorije u Damasku", objavila je iranska misija pri UN-u.

"Stvar se može smatrati završenom. Međutim, ako izraelski režim napravi još jednu grešku, odgovor Irana će biti znatno oštriji. Ovo je sukob između Irana i odmetničkog izraelskog režima, od kojeg se SAD mora držati podalje", dodaje se.

Nakon što je Iran pokrenuo napad, portparolka Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Adrienne Watson potvrdila je snažnu američku podršku sigurnosti Izraela.

"Sjedinjene Američke Države će stati uz narod Izraela i podržati njihovu odbranu od prijetnji iz Irana", dodala je Watson.

Američki predsjednik Joe Biden trenutno se sastaje sa savjetnicima za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući kako bi razgovarali o najnovijim dešavanjima.

Zapadne zemlje osuđuju Iran zbog napada na Izrael

Zapadne zemlje su u subotu naveče osudile Iran za njegov uzvratni napad na Izrael.

Iran je lansirao desetine dronova prema Izraelu, kao odgovor na napad na njegov konzulat u Siriji 1. aprila u kojem su ubijeni visoki vojni komandanti.

„Iran je još jednom pokazao namjeru da sije haos u svom dvorištu“, rekao je britanski premijer Rishi Sunak.

Ponovio je da je upornost Londona da se zauzme za sigurnost Tel Aviva, „sigurnost svih regionalnih partnera, uključujući Jordan i Irak“.

Francuski ministar vanjskih poslova Stephane Sejourne rekao je da "Francuska najoštrije osuđuje napad Irana na Izrael".

Optužujući Iran da preuzima rizik vojne eskalacije, dodao je:

„Francuska ponovo potvrđuje svoju privrženost sigurnosti Izraela i uvjerava ga u svoju solidarnost."

“Uz naše saveznike, hitno radimo na stabilizaciji situacije i sprječavanju dalje eskalacije. Niko ne želi da vidi još krvoprolića”, dodao je Sejourne.

Italija je izrazila zabrinutost zbog iranskih napada na Izrael.

“S pažnjom i zabrinutošću pratimo šta se dešava na Bliskom istoku”, rekao je ministar vanjskih poslova Antonio Tajani na društvenoj mreži X.

Tajani je rekao da održava stalnu komunikaciju sa italijanskim ambasadama u Tel Avivu i Teheranu.

„Nakon konsultacija s premijerom i ministrom odbrane, vlada je spremna da upravlja bilo kojom vrstom scenarija“, rekao je on.

Nizozemski premijer Mark Rutte je nazvao situaciju „veoma zabrinjavajućom“.

„Ranije danas Nizozemska i druge zemlje su jasno i glasno poručile Iranu da se suzdrži od napada na Izrael“, rekao je Rutte i dodao da Nizozemska snažno osuđuje napade Irana na Izrael pozivajući na izbjegavanje daljnje eskalacije.

Iran: Odgovorit ćemo protiv država koje otvore zračni ili kopneni prostor za napad Izraela

Iranski ministar odbrane Mohammad-Reza Ashtian izjavio je da će odlučno odgovoriti protiv država koje otvore zračni i kopneni prostor za Izrael kako bi izveo napad na Iran.

Prema navodima iranskih medija, Ashtian je uputio upozorenje drugim zemljama u slučaju otvaranja zračnog i kopnenog prostora.

"Odlučno ćemo odgovoriti protiv država koje otvore svoj zračni i kopneni prostor za Izrael kako bi izveo napad na Iran", kazao je.

Liban, Irak i Egipat objavili su da su zatvorili zračni prostor za sve letove nakon iranskog napada dronovima na Izrael.

Iranska revolucionarna garda saopštila je da je pokrenula napad na Izrael s desetinama bespilotnih letjelica i projektila.

"Kao odgovor na napad Izraela na iranski konzulat u Siriji, Vazdušne snage Revolucionarne garde su pokrenule napad desetinama bespilotnih letjelica i projektila na neke ciljeve na teritoriji cionističkog režima", navodi se u saopštenju.

Izraelska televizija: Izrael se sprema za višednevne sukobe i odgovor protiv Irana

Izraelska državna televizija objavila je da se izraelski zvaničnici pripremaju za višednevne sukobe i odgovor protiv Irana.

Izraelska vojska je također potvrdila da je Iran poslao više od 100 bespilotnih letjelica na Izrael.

Kako navodi izraelska državna televizija KAN, izraelske vlasti se pripremaju za višednevne sukobe i odgovor protiv Irana. U vijestima se navodi da se očekuje da će Izrael odgovoriti na napade.

Dodaje se da bi napada bespilotnim letjelicama na Izrael mogao biti izveden ne samo iz Irana, već i iz Jemena i Iraka.

Izraelska vojska objavila je da je Iran pokrenuo napad bespilotnim letjelicama i da izraelske zračne i pomorske snage nadgledaju bespilotne letjelice.

Portparol izraelske vojske potvrdio je da je više od 100 bespilotnih letjelica upućeno iz Irana na Izrael.

Bijela kuća objavila je također da je Iran pokrenuo zračni napad na Izrael i obećala snažnu američku podršku sigurnosti Izraela.

Netanyahu sazvao ratni kabinet nakon iranskog napada

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu sazvao je ratni kabinet kasno u subotu kada je Iran lansirao desetine dronova prema Izraelu nakon napada na iranski konzulat u Siriji.

„Učesnici će razgovarati o najnovijim dešavanjima u vezi s iranskim vojnim napadom na Izrael“, objavio je izraelski javni servis KAN.

Izraelska vojska potvrdila je da je Teheran lansirao desetine dronova prema Izraelu, a očekuje se da će dronovima trebati između sedam i devet sati da stignu do Izraela.

Liban, Irak i Egipat zatvorili zračni prostor za sve letove nakon iranskog napada dronovima na Izrael

Libanski ministar saobraćaja Ali Hamiye objavio je da je napravljena procjena vazdušnog prostora zemlje, uzimajući u obzir sigurnosna dešavanja u regionu.

Hamiye je napomenuo da je zračni prostor zemlje privremeno zatvoren za sve letove zbog predostrožnosti od 01:00 do 07:00 po lokalnom vremenu.

Libanski ministar je kazao da će Međunarodni aerodrom Rafik Hariri, jedini aerodrom u zemlji, biti potpuno zatvoren u ovom periodu i da će se mjere ažurirati u skladu sa dešavanjima u narednim satima.

Irak je također objavio da je zatvorio svoj zračni prostor nakon napada bespilotnim letjelicama koji je Iran pokrenuo na Izrael.

Egipat je najavio zatvaranje svog vazdušnog prostora nakon iranskog napada dronovima na Izrael.

Krstareće rakete prate iranske bespilotne letelice

Izraelska televizija Kanal 12 izvijestila je da se iranska ofanziva proteže dalje od napada bespilotnim letjelicama, a lansiranje krstarećih projektila dodaje još jedan sloj složenosti sukobu koji je u toku.

Televizija je također objavila da je Iran lansirao blizu 100 dronova, od kojih su neke oborene iznad Sirije ili Jordana.

Ove rakete, koje karakteriziraju kraće vrijeme leta u odnosu na bespilotne letjelice, predstavljaju značajan izazov za izraelske odbrambene sisteme.

Izrael zatvara vazdušni prostor

Izraelske aerodromske vlasti najavile su zatvaranje svog vazdušnog prostora od 21:30 GMT, što je cilj da se zaštiti od daljih potencijalnih napada.

EL AL Airlines Ltd, vodeći izraelski prijevoznik, poduzeo je preventivne mjere otkazujući 15 letova zakazanih za 13. i 14. april, naglašavajući ozbiljnost situacije.

Izraelske vlasti se spremaju za očekivani dolazak iranskih bespilotnih letjelica, za koje se očekuje da će stići u izraelski zračni prostor u nedjelju rano između 2 i 4 sata ujutro po lokalnom vremenu, navodi Army Radio .

Iranski napad dronovima na Izrael će se "odvijati nekoliko sati": Bijela kuća

Iranski napad dronovima na Izrael vjerovatno će trajati nekoliko sati, saopštila je Bijela kuća, istovremeno obećavajući da će podržati odbranu svog saveznika od Teherana.

"Ovaj napad će se vjerovatno odvijati kroz nekoliko sati", rekla je glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Adrienne Watson u izjavi, dodajući da će "Sjedinjene Države stati uz narod Izraela i podržati njihovu odbranu od ovih prijetnji iz Irana".

Jordan je spreman da presretne bilo kakvo kršenje vazdušnog prostora

Jordan, susjedna zemlja Iranu, je signalizirao svoju spremnost da se suprotstavi bilo kakvom kršenju zračnog prostora od strane iranskih dronova ili aviona.

Prema dva regionalna bezbednosna izvora na koja se poziva Reuters, jordanska protivvazdušna odbrana je spremna da presretne i obori svaki neovlašćeni upad.

Ovaj proaktivan stav naglašava šire implikacije iranskih akcija, koje se protežu izvan neposrednog poprišta sukoba.

Sirijski režim upozorava sisteme odbrane zemlja-vazduh

Sirija je stavila u stanje pripravnosti svoje ruske odbrambene sisteme zemlja-vazduh Pancir oko glavnog grada Damaska ​​i velikih baza u slučaju izraelskog napada, rekli su izvori iz režimske vojske.

Rekli su da očekuju da će Izrael uzvratiti vojnim bazama i instalacijama u kojima se nalazila proiranska milicija nakon što je iranska elitna Revolucionarna garda rekla da je lansirala desetine dronova i projektila protiv određenih ciljeva u Izraelu.

Irak zatvara vazdušni prostor dok Iran pokreće napad na Izrael

Irak je kasno u subotu objavio da zatvara svoj zračni prostor i obustavlja sav zračni saobraćaj nakon što je susjedni Iran pokrenuo napad dronom na Izrael.

"Irački zračni prostor je zatvoren, a zračni promet zaustavljen", rekao je ministar prometa Razzak al-Saadawi za državnu novinsku agenciju INA.

Uprava za civilno vazduhoplovstvo saopštila je da će zatvaranje trajati od 23:30 (2030 GMT) do 5:30 (02:30 GMT).

IRCG potvrđuje napad odmazde na Izrael

Iranska Revolucionarna garda potvrdila je da je Teheran pokrenuo koordinirani napad na određene lokacije u Izraelu, javljaju državni mediji.

Odmazda je uključivala raspoređivanje desetina dronova i projektila, eskalirajući tenzije u regionu do novih visina.

Ciljani udari naveli su Izrael da odmah preduzme odbrambene mjere, uključujući zatvaranje svog zračnog prostora.

Iran pokreće napad

Izraelska vojska kaže da je Iran lansirao dronove na Izrael i da će trebati satima da stignu.

Izraelske TV vijesti Channel 12 koje su najbolje ocijenjene objavile su da je Iran lansirao desetine bespilotnih aviona na ciljeve u Izraelu i da se očekuje da će njihov let trajati satima.

Stručnjak s kojim je kanal intervjuirao, penzionisani general Amos Yadlin, rekao je da su bespilotne letjelice opremljene sa po 20 kg eksploziva i da je izraelska protivvazdušna odbrana spremna da ih obori.

Izrael u visokoj pripravnosti

Iran će snositi posljedice ako eskalira nasilje u regionu, rekao je portparol izraelske vojske.

"Iran će snositi posljedice jer je odlučio dalje eskalirati situaciju", rekao je Daniel Hagari u saopćenju u subotu.

"Izrael je u stanju pripravnosti. Povećali smo našu spremnost da zaštitimo Izrael od dalje iranske agresije. Također smo spremni odgovoriti."

Najavljujući mjere na televizijskom brifingu, Hagari je rekao da je desetine borbenih aviona bilo u vazduhu kao dio stanja pripravnosti.

Bijela kuća: Iran mora odmah osloboditi zaplijenjeni brod

Bijela kuća pozvala je Iran da odmah oslobodi 'britanski brod' koji je zaplijenio u blizini Hormuškog moreuza, dok napetosti na Bliskom istoku rastu, a strahovi zbog uzvratnog napada na Izrael rastu.

"Pozivamo Iran da odmah pusti brod i njegovu međunarodnu posadu", rekla je glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Adrienne Watson. "Zauzimanje civilnog plovila bez provokacija je eklatantno kršenje međunarodnog prava i čin piraterije od strane Korpusa garde Islamske revolucije."

Iran kaže da je Izrael "u potpunoj panici"

Savjetnik iranskog vrhovnog vođe rekao je da Izrael paniči zbog mogućeg odgovora Irana nakon napada u Siriji u kojem su ubijeni pripadnici njegove Revolucionarne garde.

"Prošla je sedmica da su cionisti u potpunoj panici i u pripravnosti",

Yahya Rahim Safavi, viši savjetnik Ali Khameneija, citirala je novinska agencija ISNA.

"Oni ne znaju šta Iran želi da uradi, tako da su oni i njihove pristalice užasnute", rekao je on, a prenosi ISNA.

Ostin i Galant obavili telefonski poziv

Američki ministar odbrane Lloyd Austin i njegov izraelski kolega Yoav Gallant razgovarali su o "hitnim" regionalnim prijetnjama, saopštio je Pentagon.

Tokom telefonskog razgovora, Ostin je ponovio nepokolebljivu američku podršku odbrani Izraela, navodi se u saopštenju.

"Sekretar Austin je jasno stavio do znanja da Izrael može računati na punu podršku SAD-a u odbrani Izraela od bilo kakvih napada Irana i njegovih regionalnih zastupnika", dodaje se.

Izrael zatvara škole

Izrael zatvara škole širom zemlje zbog sigurnosnih razloga, rekao je vojni portparol Hagari, nakon prijetnji Irana da će uzvratiti za smrtonosni zračni napad na njegov konzulat u Damasku.

Neće biti "obrazovnih aktivnosti" kada školska sedmica počne u nedjelju "u svjetlu sigurnosne situacije", rekao je on u televizijskoj izjavi.

Izrael je otkazao školske izlete i druge aktivnosti za mlade planirane za naredne dane, početak praznika Pashe, i stavio oružane snage u punu pripravnost zbog mogućeg napada Irana.

Izrael nadgleda prijetnju

Izrael "pozorno prati planirani napad" na njega od strane Irana i saveznika Teherana u regionu, rekao je izraelski ministar odbrane Yoav Gallant, ne dajući više detalja o prijetnji.

U saopćenju, Gallant je rekao da bi Izraelci trebali poslušati sve naredbe koje bi izdala Vojna komanda Homefronta, koja mapira dolazeće projektile i druge prijetnje iz zraka kako bi javnost znala da li da se skloni.

SAD za hitne konsultacije

Američki predsjednik Joe Biden prekinuo je vikend putovanje u Delaware na hitne konsultacije u Washingtonu o Bliskom istoku, saopštila je Bijela kuća, dok tenzije rastu usljed rastućeg straha od mogućeg iranskog napada na Izrael.

Preusmjeravanje letova

Australijska aviokompanija Qantas saopštila je da će preusmjeriti svoje duge letove između Perta i Londona kako bi izbjegla zračni prostor Irana usred rastućih tenzija na Bliskom istoku.

Portparol Qantasa rekao je za AFP da će aviokompanija privremeno prilagoditi putanje leta zbog "situacije u dijelovima Bliskog istoka".

"Javit ćemo se direktno klijentima ako dođe do bilo kakvih promjena u njihovoj rezervaciji", rekao je portparol.

Wall Street

Dionice na Wall Streetu završile su promjenjivu sedmicu naglo niže, padajući zbog anksioznosti zbog potencijalne eskalacije sukoba na Bliskom istoku.

Posmatrači tržišta naveli su zabrinutost zbog skorog napada Irana na Izrael kako bi uzvratio za napad u Damasku, što je mogućnost koju je iznio i predsjednik Joe Biden, koji je pozvao Iran da odbije taj potez.

Izrael poziva EU

Izraelski ministar vanjskih poslova pozvao je EU da proglasi iransku Revolucionarnu gardu "terorističkom organizacijom" nakon što je Iran rekao da je zaplijenio brod povezan s Izraelom u Zaljevu.

"Pozivam Evropsku uniju i slobodni svijet da odmah proglase Korpus Iranske revolucionarne garde terorističkom organizacijom i da sankcionišu Iran sada", objavio je ministar vanjskih poslova Israel Katz na X-u.

Jordan zatvara vazdušni prostor

Jordan je u subotu objavio da zatvara svoj zračni prostor jer su regionalne tenzije porasle nakon što je Iran zaprijetio odmazdom protiv Izraela zbog smrtonosnog zračnog napada na zgradu njegovog konzulata u Damasku.

Uprava civilnog vazduhoplovstva u Jordanu, koja se nalazi između Izraela i Irana, saopštila je da će ta mera, prvobitno uvedena na "nekoliko sati" od 20:00 GMT, biti redovno revidirana i ažurirana "u svetlu razvoja događaja", prenose državni mediji.

TRT Balkan / agencije