Iran je u subotu lansirao stotine dronova i projektila na Izrael kao odgovor na napad 1. aprila na iranski konzulat u Damasku u Siriji.               Foto: AP Archive

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian zaprijetio je u ponedjeljak da će njegova zemlja dati još snažniji i opsežniji odgovor na bilo kakav izraelski vojni napad.

U telefonskom razgovoru s britanskim kolegom Davidom Cameronom, Amir-Abdollahian je rekao da Iran ne traži eskalaciju tenzija u regionu.

U saopćenju njegovog Ministarstva se navodi da je poručio da će odgovor Irana biti još brži, jači i opsežniji ako Izrael pribjegne još jednom vojnom napadu.

Iran je u subotu lansirao stotine dronova i projektila na Izrael kao odgovor na napad 1. aprila na iranski konzulat u Damasku u Siriji, u kojem je ubijeno najmanje 13 ljudi, uključujući sedam vojnih savjetnika.

U svom telefonskom razgovoru s Cameronom, drugom u manje od 24 sata, Amir-Abdollahian je rekao da su krize u zapadnoj Aziji ukorijenjene u destruktivnoj ulozi Izraela.

On je također izrazio zaprepaštenje zbog kontinuirane podrške Velike Britanije izraelskom ubijanju djece i nevinih ljudi u Gazi.

Amir-Abdollahian je rekao da bi Britanija trebala biti više zabrinuta zbog bacanja bombi na Gazu nego zbog iranskog odgovora Izraelu, za koji je rekao da je u okviru principa legitimne odbrane sadržanog u članu 51. Povelje Ujedinjenih nacija.

Cameron je, sa svoje strane, izrazio zabrinutost zbog eskalacije tenzija u regionu nakon iranskih uzvratnih udara, i dodao da Velika Britanija ulaže napore da dođe do prekida vatre i razmjene zarobljenika u Gazi.

Također je rekao da je Velika Britanija pozvala Izrael da ne odgovara na iransku vojnu akciju, jer London ne želi širenje rata.

TRT Balkan / agencije