Izjave dolaze u jeku tenzija između Irana i zapadnih država zbog iranskog nuklearnog programa i značajnog povećanja obogaćivanja uranijuma.     Foto: AA

Iranski vrhovni lider ajatolah Ali Khamenei izjavio je u nedelju da je nuklearni sporazum sa Zapadom dobrodošao sve dok se infrastruktura nuklearne industrije zemlje ne dovodi u pitanje.

"Nema ništa loše u sporazumu sa Zapadom, ali infrastrukturu naše nuklearne industrije ne smiju dirati", rekao je Khamenei na sastanka s visokim dužnosnicima iranske nuklearne agencije i nuklearnim naučnicima u Teheranu.

Njegove izjave dolaze u jeku tenzija između Irana i zapadnih država zbog iranskog nuklearnog programa i značajnog povećanja obogaćivanja uranijuma.

Upravni odbor guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) od 35 članova usvojio je rezoluciju krajem 2022. godine, tražeći od Irana da hitno sarađuje u istrazi o tragovima uranijuma pronađenim na tri neprijavljena mjesta.

Obogaćivanje do 60 posto i dalje je ispod oko 90 posto potrebnih za oružje, ali je mnogo više od onoga na šta je Iran pristao nuklearnim sporazumom iz 2015. godine.

TRT Balkan / agencije