Izrael zatvara škole diljem zemlje zbog sigurnosnih razloga.      Foto: Arhiva AP-a

Dok je iranska Revolucionarna garda zaplijenila brod 'povezan s Izraelom' u Hormuškom tjesnacu, napetosti su se dodatno rasplamsale, što je izazvalo strahove i reakcije.

Iran pokreće napad

Izraelska vojska kaže da je Iran lansirao dronove na Izrael i da će trebati sati da stignu.

Izraelske najbolje ocijenjene televizijske vijesti Channel 12 izvijestile su da je Iran lansirao desetke bespilotnih letjelica na mete u Izraelu i da se očekuje da će njihov let trajati satima.

Stručnjak s kojim je kanal razgovarao, umirovljeni general Amos Yadlin, rekao je da su dronovi bili opremljeni s po 20 kg eksploziva i da je izraelska protuzračna obrana spremna da ih obori.

Izrael u stanju pripravnosti

Iran će snositi posljedice ako eskalira nasilje u regiji, rekao je glasnogovornik izraelske vojske.

"Iran će snositi posljedice za daljnju eskalaciju situacije", rekao je Daniel Hagari u izjavi u subotu.

"Izrael je u visokoj pripravnosti. Povećali smo našu spremnost da zaštitimo Izrael od daljnje iranske agresije. Također smo spremni odgovoriti."

Objavljujući mjere na brifingu koji je prenosila televizija, Hagari je rekao da su deseci borbenih aviona u zraku kao dio stanja pripravnosti.

Bijela kuća: Iran mora 'odmah' osloboditi zaplijenjeni brod

Bijela kuća pozvala je Iran da odmah oslobodi 'brod u britanskom vlasništvu' koji je zaplijenio u blizini Hormuškog tjesnaca, dok napetosti na Bliskom istoku rastu i raste strah od osvetničkog napada na Izrael.

"Pozivamo Iran da odmah oslobodi brod i njegovu međunarodnu posadu", rekla je glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Adrienne Watson. "Zauzimanje civilnog broda bez provokacije je očito kršenje međunarodnog prava i čin piratstva od strane Islamske revolucionarne garde."

Iran kaže da je Izrael 'u potpunoj panici'

Savjetnik iranskog vrhovnog vođe rekao je da je Izrael u panici zbog mogućeg odgovora Irana nakon napada u Siriji u kojem su poginuli pripadnici njegove Revolucionarne garde.

"Prošao je tjedan dana kako su cionisti u potpunoj panici i na oprezu",

Yahya Rahim Safavi, viši savjetnik Alija Khameneija, citirala je novinska agencija ISNA.

"Oni ne znaju što Iran želi učiniti, pa su oni i njihove pristaše prestravljeni", citira ISNA njegove riječi.

Austin - Galantan telefonski poziv

Američki ministar obrane Lloyd Austin i njegov izraelski kolega Yoav Gallant razgovarali su o "hitnim" regionalnim prijetnjama, priopćio je Pentagon.

Tijekom telefonskog razgovora, Austin je ponovio nepokolebljivu potporu SAD-a obrani Izraela, stoji u priopćenju.

“Ministar Austin jasno je dao do znanja da Izrael može računati na punu podršku SAD-a u obrani Izraela od bilo kakvih napada Irana i njegovih regionalnih opunomoćenika”, dodaje se.

Izrael zatvara škole

Izrael zatvara škole diljem zemlje zbog sigurnosnih razloga, rekao je vojni glasnogovornik Hagari, nakon prijetnji Irana da će uzvratiti za smrtonosni zračni napad na njegov konzulat u Damasku.

Neće biti "obrazovnih aktivnosti" kada školski tjedan počne u nedjelju "u svjetlu sigurnosne situacije", rekao je u televizijskoj izjavi.

Izrael je otkazao školske izlete i druge aktivnosti za mlade planirane za nadolazeće dane, početak praznika Pesaha, a oružane snage stavio je u punu pripravnost zbog mogućeg napada Irana.

Prijetnja nadziranja Izraela

Izrael "pomno prati planirani napad" protiv njega od strane Irana i saveznika Teherana u regiji, rekao je izraelski ministar obrane Yoav Gallant, ne dajući dodatne pojedinosti o prijetnji.

U priopćenju, Gallant je rekao da bi Izraelci trebali poslušati sve naredbe koje bi moglo izdati vojno glavno zapovjedništvo, koje mapira nadolazeće projektile i druge prijetnje iz zraka kako bi javnost znala treba li se skloniti.

SAD za hitne konzultacije

Američki predsjednik Joe Biden skratio je vikend-putovanje u Delaware radi hitnih konzultacija u Washingtonu o Bliskom istoku, priopćila je Bijela kuća, dok napetosti rastu usred sve većeg straha od mogućeg iranskog napada na Izrael.

Preusmjeravanje letova

Australski zračni prijevoznik Qantas rekao je da će preusmjeriti svoje dugolinijske letove između Pertha i Londona kako bi izbjegao iranski zračni prostor zbog rastućih napetosti na Bliskom istoku.

Glasnogovornik Qantasa rekao je za AFP da će zrakoplovni prijevoznik privremeno prilagoditi rute leta zbog "situacije u dijelovima Bliskog istoka".

"Javit ćemo se izravno kupcima ako dođe do bilo kakvih promjena u njihovoj rezervaciji", rekao je glasnogovornik.

Wall Street

Dionice na Wall Streetu završile su nestabilni tjedan oštrim padom, zbog zabrinutosti zbog moguće eskalacije sukoba na Bliskom istoku.

Promatrači tržišta naveli su zabrinutost zbog neizbježnog napada Irana na Izrael kao odmazde za napad u Damasku, što je mogućnost koju je također iznio predsjednik Joe Biden, koji je pozvao Iran da odustane od tog koraka.

Izrael poziva EU

Izraelski ministar vanjskih poslova pozvao je EU da proglasi iransku Revolucionarnu gardu "terorističkom organizacijom" nakon što je Iran rekao da je zaplijenio brod povezan s Izraelom u Zaljevu.

"Pozivam Europsku uniju i slobodni svijet da odmah proglase Korpus iranske revolucionarne garde terorističkom organizacijom i sankcioniraju Iran odmah", objavio je ministar vanjskih poslova Israel Katz na X.

Jordan zatvara zračni prostor

Jordan je u subotu objavio da zatvara svoj zračni prostor jer su regionalne napetosti porasle nakon što je Iran zaprijetio odmazdom Izraelu zbog smrtonosnog zračnog napada na zgradu njegovog konzulata u Damasku.

Uprava za civilno zrakoplovstvo u Jordanu, koja se nalazi između Izraela i Irana, rekla je da će se mjera, prvobitno uvedena na "nekoliko sati" od 2000 GMT, pregledavati i redovito ažurirati "u svjetlu razvoja događaja", izvijestili su državni mediji.

TRT World