Nedostatak goriva izazvao je katastrofalnu krizu u Pojasu Gaze, u kojem živi oko 2,3 miliona ljudi.        Foto: AA

Izrael je u petak, prvi put od izbijanja sukoba u Gazi 7. oktobra, pristao na svakodnevnu isporuku goriva u Pojas Gaze kako bi se "spriječilo širenje epidemija" nakon zatvaranja bolnica zbog nestašice goriva.

Kao odgovor na zahtjev Sjedinjenih Američkih Država (SAD), izraelski ratni kabinet je jednoglasno odobrio "ulazak dvije cisterne s dizel gorivom dnevno za potrebe Ujedinjenih nacija za podršku vodovodnoj i kanalizacionoj infrastrukturi", rekao je izraelski izvor.

"Isporuka goriva, pod uslovom da ne stigne do Hamasa, daje Izraelu dodatni manevarski prostor u međunarodnoj areni kako bi iskorijenio Hamas", naveo je izvor.

Dodao je da će se dozvoljavanjem ulaska goriva pružiti minimalna podrška za vodovod, kanalizaciju i sanitarne sisteme u Gazi, s ciljem sprečavanja pandemije.

Izraelski ministar za nacionalnu sigurnost Itamar Ben-Gvir kritikovao je odluku na društvenoj mreži X, navodeći da "sve dok naše taoce ne posjeti Crveni krst, nema smisla davati neprijatelju humanitarne poklone".

Nedostatak goriva izazvao je katastrofalnu krizu u Pojasu Gaze, u kojem živi oko 2,3 miliona ljudi. Od 7. oktobra, izraelska vojska je intenzivirala svoje napade na sjeveru Gaze što je rezultiralo masovnim uništavanjem civilne infrastrukture, bolnica, džamija, crkava i čitavih stambenih naselja.

UNRWA: Potrebno 160.000 litara goriva svaki dan za operacije u Gazi

Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice (UNRWA), saopćila je u petak da joj je potrebno 160.000 litara goriva dnevno za obavljanje osnovnih aktivnosti u Pojasu Gaze.

"UNRWA treba 160.000 litara goriva svakog dana za osnovne humanitarne operacije", navela je agencija u saopćenju.

Ranije ove sedmice, UNRWA je izdala upozorenje da će obustaviti svoje aktivnosti u Gazi u roku od 48 sati zbog velike nestašice goriva.

Dok Izrael zabranjuje ulazak goriva u Pojas Gaze od 7. oktobra, UNRWA je u srijedu uspjela primiti količinu od 25.000 litara goriva preko graničnog prelaza Rafah iz Egipta za svoje operacije.

UNRWA igra ključnu ulogu kao primarna agencija UN-a koja djeluje u Pojasu Gaze, pružajući utočište za otprilike 830.000 raseljenih Palestinaca u svojim školama širom Gaze, nudeći im utočište od izraelskih napada.

Agencija UN-a obustavila je svoje operacije u gradu Gazi i sjevernim područjima, dok djeluje u južnom dijelu pod teškim napadom Izraela.

Od 7. oktobra najmanje 11.500 Palestinaca je ubijeno, uključujući preko 7.800 žena i djece, a više od 29.200 je povrijeđeno, prema posljednjim podacima palestinskih vlasti.

Hiljade zgrada, uključujući bolnice, džamije i crkve, također su oštećene ili uništene u nemilosrdnim izraelskim zračnim i kopnenim napadima na opkoljenu enklavu od prošlog mjeseca.

TRT Balkan / agencije