Na snimcima se čuju snažne eksplozije, zgrade su u plamenu, a iznad grada se vije dim.      Foto: AFP

Glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari rekao je u nedjelju da su podijelili blokirani Pojas Gaze na dva dijela i potpuno opkolili grad Gazu.

"Sada postoji sjeverna Gaza i južna Gaza", rekao je Hagari, navodeći da su izraelske snage potpuno opkolile grad Gazu.

Hagari je naveo da će također dozvoliti palestinskim civilima na sjeveru Gaze da pređu na jug.

Odgovarajući na pitanje o napadima na Gazu, Hagari je istakao da izraelske snage trenutno izvode značajne napade u regionu.

Izraelske snage nastavile su kasno u nedjelju izvoditi zračne napade na Pojas Gaze, a na meti je večeras ponovo bio izbjeglički kamp Al-Shati na zapadu grada Gaze.

Medicinski izvori potvrdili su za Anadolu da su izraelski zračni napadi prouzrokovali značajne žrtve, potpuno uništivši stambeni blok u izbjegličkom kampu Al-Shati u opkoljenom gradu Gaze.

Na snimcima se čuju snažne eksplozije, zgrade su u plamenu, a iznad grada se vije dim.

Izraelska vojska upozorila je 2. novembra da će pokrenuti intenzivne napade i pozvala stanovnike izbjegličkog kampa Al-Shati da "hitno evakuišu to područje".

Večeras su iz Vlade u Gazi saopštili i da izraelska vojska izvodi “intenzivna bombardovanja” oko nekoliko bolnica na sjeveru Pojasa Gaze, nedugo nakon prekida telekomunikacija.

Palestinska telekomunikaciona kompanija izdala je saopštenje u kojem se navodi da je "Izrael prekinuo komunikacijske linije i da su zbog toga sve komunikacijske i internetske usluge potpuno prekinute u Gazi".

Gaza doživljava tešku humanitarnu krizu bez struje, dok voda, hrana, gorivo i medicinske zalihe ponestaju.

TRT Balkan / agencije