Izraelska vlada odobrila je plan da se zamrznuta poreska sredstva namijenjena Gazi čuvaju u Norveškoj umjesto da budu prebačena Palestinskoj upravi.      Foto: Reuters

Prema privremenim mirovnim sporazumima postignutim 1990-ih, Ministarstvo finansija Izraela prikuplja poreze na palestinski uvoz i izvoz u ime Palestinske uprave, uz povratnu proviziju Izraelu od 3 posto.

Ovi prihodi, koji se koriste za isplatu plata desetina hiljada javnih službenika i penzionera, procijenjeni su na otprilike 188 miliona dolara mjesečno i predstavljaju glavni izvor prihoda za PA.

Međutim, nakon 7. oktobra, izraelski zvaničnici odbili su prenijeti prikupljene poreze Palestinskoj upravi.

"Zamrznuta sredstva neće biti prebačena Palestinskoj upravi, već će ostati u rukama treće zemlje", navodi se u saopćenju Ureda izraelskog premijera 21. januara.

Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) odgovorila je izjavom da želi novac u potpunosti i neće prihvatiti uslove koji je sprečavaju da plaća svoje osoblje, uključujući Gazu.

„Svi odbici od naših finansijskih prava ili bilo koje uslove koje je nametnuo Izrael koji sprečavaju PA da plaća našim ljudima u Pojasu Gaze mi odbijamo“, izjavio je na društvenoj mreži X Husam al-Šeik, generalni sekretar izvršnog komiteta PLO-a.

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu rekao je da je odluka vlade o poreskim sredstvima podržana od strane Norveške i Sjedinjenih Američkih Država, koje će biti garant da se okvir održi.

Glasnogovornik izraelskog ministra finansija Bezalela Smotriha, lider krajnje desničarske stranke koja se zalaže za naseljavanje, potvrdio je da će Norveška čuvati sredstva prema dogovoru.

"Ni jedan šekel neće otići u Gazu", rekao je Smotrich, koji se dugo protivio prenosu sredstava Palestinskoj upravi.

TRT Balkan / agencije