Bijeli fosfor, koji je ispalila izraelska vojska, vidi se na granici Izraela i Libana u sjevernom Izraelu, 12. novembra 2023.      Foto: Reuters

Izraelska vojska saopštila je da posjeduje municiju s bijelim fosforom za druge svrhe, a ne za napade.

"Imamo dimne granate koje sadrže bijeli fosfor, namijenjene za kamuflažu, a ne u svrhu napada", objavio je u ponedjeljak službeni radio izraelske vojske.

Saopštenje izraelske vojske uslijedilo je nakon što je Bijela kuća u ponedjeljak izrazila zabrinutost zbog izvještaja, koji sugerišu da je Izrael koristio bijeli fosfor, koji je isporučio SAD u napadu na južni Liban.

"Kao i mnoge zapadne vojske, izraelska vojska također posjeduje dimne granate, koje sadrže bijeli fosfor, što je legalno prema međunarodnom pravu", naveo je radio izraelske vojske.

Dodaje se da municija "nije pravno definisana kao zapaljivo oružje".

"Washington Post" je pisao o izraelskom napadu 16. oktobra u Dheiri, libanskom gradu u blizini granice s Izraelom, u kojem je, kako se tvrdi, Izrael koristio municiju bijelog fosfora koju je isporučio SAD, dok je ranjeno najmanje devet civila.

Grupa za ljudska prava Amnesty International pozvala je na istragu o napadu, označivši ga kao potencijalni ratni zločin.

Među devetoro povrijeđenih u napadu, najmanje troje je hospitalizovano, navodi se.

Fotograf Anadolije je također snimio neke fotografije koje pokazuju upotrebu bijelih fosfornih bombi protiv civila u Gazi, dok je nekoliko advokata reklo da se one mogu koristiti kao dokaz u tužbi protiv Izraela.

Tenzije su se rasplamsale duž granice između Libana i Izraela usred povremenih razmjena vatre između izraelskih snaga i Hezbolaha.

Napetost na granici dolazi u jeku izraelskih nemilosrdnih napada na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas.

TRT Balkan / agencije