Vojna vozila u potpunosti su se povukla iz naselja At-Tawam, Al-Karama i Rashid Street u zapadnom dijelu provincije Sjeverna Gaza.     Foto: AA

Izraelska vojska se u četvrtak povukla iz dijelova grada Gaze i provincije Sjeverna Gaza po prvi put otkako je započela kopnenu ofanzivu 27. oktobra.

Vojna vozila u potpunosti su se povukla iz naselja At-Tawam, Al-Karama i Rashid Street u zapadnom dijelu provincije Sjeverna Gaza, navodi dopisnik AA.

Dodao je da se vojska povukla i iz naselja Al-Amn Al-Aam, Al-Muqawsi, obavještajne kule, Bahloul i ulice Rashid u gradu Gazi.

Izrael je 7. oktobra pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze, u kojoj je ubijeno više od 27.000 Palestinaca i povrijeđeno više od 66.000.     Foto: AA

Nekoliko stanovnika izjavilo je za Anadolu da su uspjeli doći do svojih domova prvi put od početka izraelske kopnene ofanzive 27. januara.

Izrael je 7. oktobra pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze, u kojoj je ubijeno više od 27.000 Palestinaca i povrijeđeno više od 66.000. Vjeruje se da je oko 1.200 Izraelaca ubijeno u napadu Hamasa.

Prema podacima Ujedinjenih nacija zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno sa akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​

TRT Balkan / agencije