Više od 33.100 Palestinaca je od tada ubijeno od 7. oktobra 2023, a više od 75.800 ranjeno usred masovnog razaranja i nestašice potrepština.      Foto: AA

Izraelska vojska uhapsila je još 45 Palestinaca u noćnim racijama na okupiranoj Zapadnoj obali.

Među uhapšenim su i vjernici koji su izlazili iz džamije Al-Aksa u Istočnom Al-Qudsu nakon obilježavanja muslimanske svete noći Lejletul-kadra. Ostali Palestinci su uhapšeni u Hebrenu, Jeninu, Nablusu, Tubasu, Tulkarmu, Ramalahu i Jerihonu.

Organizacije koje se bave pravima palestinskih zatvorenika su izvjestile o brutalnim premlaćivanjima, prijetnjama zatvorenicima i njihovim porodicama kao i o uništavanju i demoliranju njihovim domova tokom racija.

Od 7. oktobra izraelske snage uhapsile su 8.080 Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izrael je pokrenuo smrtonosnu vojnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon što je početkom oktobra u prekograničnom napadu palestinske grupe Hamas ubijeno manje od 1.200 ljudi.

Više od 33.100 Palestinaca je od tada ubijeno, a više od 75.800 ranjeno usred masovnog razaranja i nestašice potrepština.

Izrael je također uveo paralizirajuću blokadu Pojasa Gaze, ostavljajući stanovništvo, posebno stanovnike sjeverne Gaze, na rubu gladi.

Izraelski napadi gurnuli su 85 posto stanovništva Gaze u interno raseljenje zbog akutne nestašice hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, prema UN-u.

Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde, koji je prošle sedmice od njega zatražio da učini više kako bi spriječio glad u Gazi.

TRT Balkan / agencije