Tenzije rastu širom Zapadne obale otkako je Izrael pokrenuo smrtonosne napade na Pojas Gaze u kojim je od 7. oktobra ubijeno više od 33.600 Palestinaca.     Foto: Reuters archive

Izraelska vojska izvela je racije rano u subotu i upade u nekoliko palestinskih područja širom okupirane Zapadne obale, objavili su palestinski mediji.

Palestinska novinska agencija WAFA objavila je da je vojska izvršila racije u nekoliko sela u zapadnom Jeninu i ispitivala stanovnike.

Pozvali se na izvore koji kažu da je vojska izvršila raciju u Qalqilyi, rasporedila snajpere u nekoliko područja u gradu i držala mlade na ispitivanju.

"Izraelske snage su upale u grad Idna u zapadnom Hebronu i upali u halu u kojoj se nalaze palestinski radnici iz Gaze, te su nekoliko njih pritvorile“, navodi WAFA.

U petak je jedan Palestinac ubijen, a deset povrijeđeno u napadu stotina izraelskih doseljenika u gradu Al-Mughayyir u istočnom Ramallahu, gdje su doseljenici, koje su štitile izraelske snage, zapalili više od 40 kuća i vozila.

Tenzije rastu širom Zapadne obale otkako je Izrael pokrenuo smrtonosne napade na Pojas Gaze u kojim je od 7. oktobra ubijeno više od 33.600 Palestinaca.

U izraelskim napadima širom Zapadne obale u istom periodu ubijena su najmanje 463 Palestinca, a ranjeno ih je 4.750.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

TRT Balkan / agencije