Hapšenje radnika UNRWA uslijedilo je nakon što je Tel Aviv objavio da su neki od zaposlenika agencije bili umiješani u napade na Izrael 7. oktobra.      Foto: Reuters Archive

Izraelska vojska uhapsila je brojne radnike Agencije Ujedinjenih nacija (UN) za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) dok su se kretali prema Rafahu u južnoj Gazi, ispričala je svjedokinja za Agenciju Anadolu.

Palestinka Fatema Abou Jou'eid rekla je novinaru AA da su radnici UNRWA-e uhapšeni u ponedjeljak dok su bježali u Rafah iz Khan Younisa, ali nije navela konkretan broj uhapšenih.

"Ti uhapšeni radnici UNRWA-e nemaju veze ni sa jednom palestinskom grupom. Ne znam zašto su ti mladići uhapšeni, zaustavljeni smo na izraelskom vojnom kontrolnom punktu, podignutom između Rafaha i Khan Younisa", rekla je ona.

Izraelska strana nije komentarisala hapšenje.

Hapšenje radnika UNRWA uslijedilo je nakon što je Tel Aviv objavio da su neki od zaposlenika agencije bili umiješani u napade na Izrael 7. oktobra.

Zbog ovih tvrdnji oko 17 zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, Francusku, Njemačku, Japan i druge, obustavile su finansiranje agencije.

U međuvremenu, svjedok je ispričao da je izraelska vojska uhapsila desetine mladih Palestinaca u Khan Younisu i odvela ih na nepoznate lokacije.

Područje Khan Younisa bilo je pod intenzivnim izraelskim napadima u posljednjih 10 dana, a ljudima je naređeno da se odmah presele u Rafah.

Izrael je 7. oktobra pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze, u kojoj je ubijeno najmanje 26.750 Palestinaca i povrijeđeno više 65.600. Vjeruje se da je oko 1.200 Izraelaca ubijeno u napadu Hamasa.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​

TRT Balkan / agencije