Saopćeno je da je "granični prelaz Nitzana bio zatvoren za prolaz kamiona u Gazu".             Foto: AA

Izraelski ekstremni desničari spriječili su kamione s humanitarnom pomoći da prođu do Pojasa Gaze, koji je na udaru izraelske vojske.

Prema vijestima Kanala 7 koji emituje u Izraelu, grupa krajnje desnice blokirala je prolaz kamionima pomoći na graničnom prelazu Nitzana između Egipta i Izraela.

U vijestima se navodi da nijedan kamion pomoći nije mogao proći granični prelaz, a slične demonstracije su održane mnogo puta u februaru.

Saopćeno je da je "granični prelaz Nitzana bio zatvoren za prolaz kamiona u Gazu".

Na društvenim mrežama je objavljeno da je izraelska grupa, uključujući žene i djecu, održala demonstracije u blizini graničnog prelaza.

Zanimljivo je da su demonstranti sa transparentima "Neprijatelju nema hrane" dijelili slatkiše djeci koja su došla sa svojim porodicama, a neki demonstranti su nosili automatsko oružje.

Izraelske ekstremno desničarske grupe, uključujući ljude čiji su rođaci zatočeni u Gazi, organiziraju demonstracije na putevima koji vode do graničnih prelaza Kerem Abu Salim i Nitzana na jugu Izraela kako bi spriječili kamione natovarene humanitarnom pomoći da prođu do Pojasa Gaze.

Dolazi do humanitarne katastrofe u Pojasu Gaze, sa oko 2,3 miliona stanovnika, jer izraelska vojska nastavlja svoje napade 144 dana i sprečava ulazak humanitarne pomoći.

Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra, ubivši blizu 30.000 ljudi i izazvavši masovno uništenje i nestašicu potrepština u blokiranoj palestinskoj enklavi.

TRT Balkan / agencije