Dopisnik TRT Arabi je objavio: "Nastavljamo prenositi istinu!"      Foto: TRT World

Izraelski ekstremisti pokušali su spriječiti dopisnika TRT Arabi u Tel Avivu da izvještava o protestima protiv izraelske vlade koja je zahtijevala prekid vatre i razmjenu zarobljenika.

Izraelski demonstranti i rođaci izraelskih zarobljenika u Gazi zatvorili su u subotu glavni autoput u Tel Avivu protestujući protiv krajnje desničarske vlade izraelskog premijera Benjamina Netanyahua zbog njenog odbijanja prekida vatre i sporazuma o međusobnoj razmjeni zarobljenika u Gazi.

Nakon napada jevrejskih ekstremista koji je prekinuo prijenos uživo, dopisnik TRT Arabi Fehmi Shtewe objavio je na X-u: "Još jednom nas Izraelci napadaju uživo, ovaj put iz srca Tel Aviva, pokušavajući nas spriječiti da izvještavamo o protestima protiv rata u Gazi i neuspjeha u postizanju ratnih ciljeva nakon 127 dana! Nastavljamo pokrivati i prenositi istinu!"

Ovo nije prvi put da dopisnike TRT Arabi napadaju izraelski ekstremisti ili vojnici.

Prošlog oktobra, tim izraelske vojske napao je posadu TRT Arabi duž izraelsko-libanske granice kada je bila na zadatku pokrivanja požara između Izraela i Hamasa.

Izraelske snage su gurale, pokušavale da udare, koristile vulgarne riječi i prijetile da će ubiti posadu TRT Arabi na mjestu događaja.

Dopisnik TRT Arabi Muhammad Khairy rekao je da je vojno osoblje napalo njega i posadu koja ga je pratila tako što su ih gurnuli i napali automobil na kojem je bila oznaka da pripada novinarskoj ekipi.

Napadi na palestinske novinare

Od početka izraelskog rata 7. oktobra, Izrael je ubio 124 novinara i medijskih profesionalaca u različitim područjima Gaze, prema podacima ureda za medije palestinske vlade.

Broj novinara koji su izgubili živote usljed izraelskih napada na Gazu koji su u toku premašio je ukupan broj ubijenih novinara u svijetu 2021. i 2022. godine.

U zoru u subotu Izrael je uništio nezavisnu zgradu Press House zapadno od grada Gaze, inkubator za novinare i medijske osobe, prema izvještajima lokalnih medija.

Djelomično izraelsko povlačenje iz nekoliko područja zapadno od grada Gaze otkrilo je uništenje Press Housea, nezavisne, neprofitne, nereprezentativne palestinske medijske institucije.

Osnovan je 2013. godine na inicijativu “grupe nezavisnih novinara u nastojanju da promoviše slobodu mišljenja i izražavanja, podrži nezavisne medije i pruži pravnu zaštitu novinarima u Palestini”, kako se navodi na web-stranici.

TRT Balkan