Navedeno je da su pošiljke oružja dokaz otvorene podrške SAD-a izraelskoj vojsci, koja nastavlja napade na Pojas Gaze.       Foto: AA

Oko 35.000 tona oružja i municije, većinom iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), prevezeno je u Izrael od 7. oktobra prošle godine, kada je započeo napad na Pojas Gaze.

U vijesti objavljenoj u listu "Israel Hayom", navedeno je da je od 7. oktobra u Izrael stiglo 35.000 tona oružja i municije sa više od 300 aviona i oko 50 brodova iz raznih zemalja, uglavnom iz SAD-a.

Konstatovano je da su glavni dobavljač oružja Izraelu bile i ostale Sjedinjene Američke Države, dok je mali dio isporuka izvršen iz drugih zemalja.

Navedeno je da su pošiljke oružja dokaz otvorene podrške SAD-a izraelskoj vojsci, koja nastavlja napade na Pojas Gaze.

Navedeno je da su visokorangirani izraelski sigurnosni dužnosnici zabrinuti zbog mogućnosti da Sjedinjene Američke Države uspore isporuke oružja Izraelu zbog sve veće napetosti između vlada Washingtona i Tel Aviva oko Gaze.

Najavljeno je da se neslaganje između dvije strane vrti oko različitih pitanja, ali prema nekim izvorima, glavni razlog napetosti u diskursu je nedostatak povjerenja između američke administracije koju predvodi predsjednik Joe Biden i izraelske Vlade na čelu sa premijerom Benjaminom Netanyahuom.

U vijestima se također navodi da je Izraelu potrebna podrška SAD-a ne samo u oružju, već i u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Izrael je započeo napade na Pojas Gaze nakon 7. oktobra prošle godine i prekograničnog napada Hamasa. U napadima za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze od 7. oktobra prošle godine ubijeno je 31.726 Palestinaca, dok je 73.792 povrijeđeno.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

TRT Balkan / agencije