Odluka je donijeta u skladu sa snažnom posvećenošću Jamajke principima Povelje Ujedinjenih naroda, čiji je cilj uspostavljanje međusobnog poštovanja i miroljubivog suživota među državama.                Foto: AA

Vlada Jamajke je donijela odluku da prizna Državu Palestinu u jeku zabrinutosti zbog izraelskog rata u Pojasu Gaze i sve veće humanitarne krize na palestinskoj teritoriji.

“Jamajka se i dalje zalaže za rješenje s dvije države kao jedinu održivu opciju za rješavanje dugogodišnjeg izraelsko-palestinskog sukoba, garantiranje sigurnosti Izraela i očuvanje dostojanstva i prava Palestinaca. Priznajući Državu Palestinu, Jamajka jača svoje zalaganje za mirno rješenje”, rekla je ministrica vanjskih poslova i vanjske trgovine Kamina Johnson Smith.

Dodaje se da je odluka donijeta u skladu sa snažnom posvećenošću Jamajke principima Povelje Ujedinjenih naroda, čiji je cilj uspostavljanje međusobnog poštovanja i miroljubivog suživota među državama, kao i priznavanje prava naroda na samoopredjeljenje.

Johnson Smith je ponovo potvrdila podršku Jamajke prekidu vatre, oslobađanju zarobljenika i pristupu humanitarnoj pomoći za narod Pojasa Gaze.

“Jamajka nastavlja da podržava sve napore za deeskalaciju i uspostavljanje trajnog mira u regionu, pozivajući sve strane da razmotre strašne posljedice daljnjeg sukoba i posvete se diplomatskim rješenjima koja osiguravaju sigurnost i suverenitet svih”, rekla je Smith.

Palestinu je dosad priznala 141 država članica UN-a, od ukupno 193. Prošlog mjeseca Španija je objavila da je s Maltom, Irskom i Slovenijom dogovorila da će poduzeti prve korake prema priznanju palestinske državnosti na okupiranoj Zapadnoj Obali i u Pojasu Gaze.

TRT Balkan / agencije