"One su pravno obavezujuće za države i treba ih provoditi s dobrom namjerom", rekla je Kamikawa.     Foto: AA

Japanska vlada objavila je da su odluke o privremenim mjerama koje je izdao Međunarodni sud pravde (ICJ) protiv Izraela pravno obavezujuće.

Japanska ministrica vanjskih poslova Kamikawa Yoko rekla je na konferenciji za novinare u glavnom gradu Tokiju da treba provoditi odluke o privremenim mjerama koje je ICJ donio protiv Izraela.

"One su pravno obavezujuće za države i treba ih provoditi s dobrom namjerom", rekla je Kamikawa.

Napomenula je da se međunarodno humanitarno pravo treba poštovati u skladu s odlukom ICJ-a.

Kamikawa je pozvala da se osigura dostavljanje humanitarne pomoći regionu kao i oslobađanje zarobljenika.

Japanska ministrica je istakla da se napetost u Gazi mora brzo smanjiti i da će Japan nastaviti sa diplomatskim naporima kako bi se spriječilo širenje krize na cijeli region.

Međunarodni sud pravde, u privremenoj presudi u slučaju genocida koji je pokrenula Južna Afrika, naredio je Izraelu da spriječi djela genocida u Pojasu Gaze i omogući pružanje hitno potrebnih osnovnih usluga i humanitarne pomoći kako bi se riješili nepovoljni uslovi života s kojima se suočavaju Palestinci.

Južnoafrička Republika podnijela je tužbu protiv Izraela 29. decembra 2023. godine, navodeći da je prekršio obaveze prema Konvenciji o genocidu te zatražila privremene mjere kako bi se "spriječila daljnja, ozbiljna i nepopravljiva šteta pravima palestinskog naroda prema Konvenciji o genocidu".

Međunarodni sud pravde je naveo da Izrael mora dopustiti dopremanje humanitarne pomoći u Pojas Gaze, ali i da obavezuje Izrael da poduzme mjere za zaštitu Palestinaca, ali mu nije naredio da prekine vojne operacije u Pojasu Gaze.

Izrael ima rok od mjesec dana da izvijesti sud o tome šta radi kako bi ispunio naredbu ICJ-a o poduzimanju svih mjera koje su u njegovoj moći da spriječi djela genocida u Pojasu Gaze.

TRT Balkan / agencije