Lokalno stanovništvo kaže da Jevreji koji žive u ovim ilegalnim naseljima na Zapadnoj obali na razne načine maltretiraju Palestince.     Foto: AA

Ilegalna naselja jevrejskih doseljenika u ruralnim područjima okupirane Zapadne obale ozbiljno otežavaju život Palestinaca koji žive na tom području, a koji se bave stočarstvom i poljoprivredom.

Lokalno stanovništvo kaže da Jevreji koji žive u ovim ilegalnim naseljima na Zapadnoj obali na razne načine maltretiraju Palestince. Smatraju da im je cilj da preuzmu njihova zemljišta.

Palestinci koji žive na tom području, među kojima ima i onih koji su se doselili nakon Nakbe, odnosno Dana velike katastrofe, koji simbolizuje stradanja i progone palestinskog naroda od osnivanja izraelske države na palestinskoj zemlji, zarađuju za život od stočarstva i poljoprivrede.

Palestinac Salman ez-Zawahira, koji živi u Um Rashrashu u Mugayyiri u Ramallahu na Zapadnoj obali, govorio je za Anadolu o ilegalnim praksama jevrejskih doseljenika.

Ez-Zawahira, koji živi sa svojim rođacima i bavi se uzgojem stoke u naselju sa oko 85 stanovnika, rekao je da su jevrejski doseljenici prije četiri godine formirali ilegalno naselje u ruralnom području istočno od Mugayyira.

Kako je kazao, zbog ilegalnog naselja imaju probleme sa ispašom jer su jevrejski doseljenici zauzeli zemlju i sprečavaju njihova stada da se kreću kao ranije.

Ez-Zawahira je naveo da su Palestinci bili izloženi raznim nevoljama i napadimaod jevrejskih doseljenika u ove četiri godine koliko je prošlo od formiranja ilegalnog naselja.

"Uznemiravanjem žele nas prisiliti da napustimo svoje domove", ističe Ez-Zawahira.

Nakon Nakbe njegova porodica je morala napustiti Najaf i preseliti se u ruralna područja.

"Niko ne želi da napusti svoju domovinu, mi insistiramo da ostanemo", poručio je Ez-Zawahira.

Istakao je da oko 50 posto pašnjaka više nije upotrebljivo i da su zbog toga morali smanjiti stada.

Član seoskog vijeća Mugayyira i aktivista Merzuk Naim izjavio je da su jevrejski doseljenici zaplijenili 30.000 hektara zemlje pod zaštitom izraelskih snaga.

Naveo je da Vlada Izraela planira anektirati regiju Agvar preko doseljenika koji Palestincima otežavaju život.

"Doseljenici, koji izgledaju kao farmeri, rade sa udruženjima doseljenika i institucijama koje žele da zauzmu ovu zemlju", pojasnio je Naimi.

Istakao je da povremeno dolazi do sukoba između doseljenika koji napadaju palestinske farmere, pastire i beduine u regionu, a koje štite izraelski vojnici.

Pored toga što im oduzimaju pašnjake, preuzeli su kontrolu i nad izvorom vode kojim su napajali stanovnike i životinje. Palestinci, koji nemaju minimalne uslove za život jer nemaju vodovod i struju, žive u šatorima i improvizovanim barakama.

Životi Palestinaca, koji se bore da prežive u ovim improvizovanim barakama na temperaturama koje dosežu i 40 stepeni Celzijusa u julu, postaju teži zbog ilegalne prakse izraelskih snaga i jevrejskih doseljenika.

Palestinske i izraelske delegacije su 1995. godine potpisale takozvani "Drugi sporazum iz Osla" prema kojem je okupirana Zapadna obala podijeljena u tri zone.

Zona "A" prostire se na 18 posto teritorije Zapadna obale i administrativnu i sigurnosnu vlast imaju Palestinci. Zona "B" čini 21 posto Zapadne obale i u njoj su podijeljene administrativne i sigurnosne ingerencije. Treća i najveća zona "C" pokriva 61 posto Zapadne obale i u potpunosti je pod kontrolom Izraela.

Oko 700.000 jevrejskih doseljenika živi u otprilike 300 ilegalnih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i u istočnom Al-Qudsu (Jerusalem).

Jevrejska naselja na Zapadnoj obali i u istočnom Al-Qudsu smatraju se ilegalnim prema međunarodnom pravu.

Međutim, Vlada Izraela je vremenom uspjela legalizovati ova naselja, kršeći međunarodno pravo.

Ujedinjene nacije upozoravaju da nastavak izraelske izgradnje jevrejskih naselja na Zapadnoj obali, mimo međunarodnog prava, ugrožava mogućnost dvodržavnog rješenja.

TRT Balkan / agencije