Prema podacima palestinskog Ministarstva zdravlja, najmanje 380 Palestinaca su ubile izraelske snage na Zapadnoj obali od 7. oktobra, a više od 4.000 je povrijeđeno.      Foto: Reuters

Izraelska vojska je u srijedu uhapsila još 28 Palestinaca u različitim područjima okupirane Zapadne obale i istočnog Al-Qudsa (Jerusalema), saopštile su grupe za pitanja zatvorenika.

U zajedničkom saopštenju Komisije za pitanja pritvorenika i Društva palestinskih zatvorenika navodi se da je uz nova hapšenja ukupan broj Palestinaca koje su izraelske snage pritvorile od 7. oktobra povećan na 6.420.

U saopštenju se dodaje da su tokom hapšenja vojnici su tukli, zlostavljali Palestince i vršili ispitivanja na terenu, a oštećeni su domovi i druga imovina privedenih.

U svom godišnjem izvještaju grupe su navele da je ukupan broj palestinskih pritvorenika u izraelskim zatvorima na kraju decembra 2023. iznosio 8.800, uključujući 80 žena.

Do rasta tenzija širom Zapadne obale došlo je otkako je Izrael pokrenuo smrtonosnu vojnu ofanzivu na Pojas Gaze 7. oktobra u kojoj je ubijeno najmanje 26.900 Palestinaca, većinom žena i djece.

Prema podacima palestinskog Ministarstva zdravlja, najmanje 380 Palestinaca su ubile izraelske snage na Zapadnoj obali od 7. oktobra, a više od 4.000 je povrijeđeno.

TRT Balkan / agencije