ICJ je naredio Izraelu da preduzme "sve mjere koje su u njegovoj moći" kako bi spriječio akte genocida u Gazi, ali nije naredio prekid vatre.            Foto: AA

Južnoafrička ministrica vanjskih poslova pozdravila je nalog Međunarodnog suda pravde (ICJ) Izraelu da spriječi akte genocida u Gazi, rekavši da je ta odluka važna za spašavanje života u palestinskoj enklavi.

Obraćajući se novinarima nakon privremene odluke ICJ-a u slučaju "genocid", Naledi Pandor je rekla da Južnoafrička Republika "nije mogla stajati skrštenih ruku" i nastaviti da posmatra ubijanje hiljada Palestinaca.

"Nadam se da ćemo početi da se krećemo prema procesu u kojem se suštinski raspravlja o rješenju o dvije države", dodala je u izjavi novinarima Pandor, koja predvodi delegaciju Južnoafričke Republike koja je prisustvovala izricanju odluke o privremenim mjerama ICJ-a u Hagu

Takođe je napomenula da bi izraelski "moćni prijatelji" trebali savjetovati Tel Aviv da postupi u skladu sa naredbom.

ICJ je naredio Izraelu da preduzme "sve mjere koje su u njegovoj moći" kako bi spriječio akte genocida u Gazi, ali nije naredio prekid vatre.

Južna Afrika, koja je pokrenula slučaj, zatražila je od suda da donese odluku o privremenim mjerama, uključujući da Izrael odmah prekine vojne operacije u Gazi, poduzme razumne mjere da spriječi genocid nad Palestincima i osigura da se raseljeni ljudi vrate svojim kućama i pristup humanitarnoj pomoći.

Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na pojas Gaze nakon napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra. U izraelskim napadima je ubijeno 26.083 Palestinaca, a povrijeđeno 64.487. Vjeruje se da je blizu 1.200 Izraelaca ubijeno u napadu Hamasa.

Izraelski rat je ostavio 85 posto stanovništva Gaze interno raseljeno zbog akutne nestašice hrane, čiste vode i lijekova, dok je više od polovine infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, prema UN-u.

TRT Balkan / agencije