Predsjednička naredba stigla je povodom lunarne Nove godine koja će se obilježiti u subotu, 10. februara.            Foto: Reuters

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol dao je posebno pomilovanje za više od 450.000 ljudi, uključujući bivšeg ministra odbrane i šefa predsjedničkog kabineta, objavili su lokalni mediji u utorak.

Predsjednička naredba stigla je povodom lunarne Nove godine koja će se obilježiti u subotu, 10. februara.

Među pomilovanim je bio Kim Kwan-jin, koji je bio ministar odbrane od 2010. do 2014. godine, i Kim Ki-choon, bivši šef kabineta svrgnute bivše predsjednice Park Geun-hye, izvještava Yonhap News sa sjedištem u Seulu.

Kim Kwan-jin služio je dvogodišnju kaznu izrečenu prošle godine jer je naredio vojnoj kibernetičkoj komandi da na internetu objavi komentare u korist vlade uoči izbora 2012. godine.

"Nadam se da će ova pomilovanja koja se daju uoči praznika dati vitalnost narodnoj privredi", dodao je Yoon.

U Južnoj Koreji vlada često daje posebna pomilovanja osuđenim političarima, poslovnim rukovodiocima i drugima na početku Nove godine ili oko Dana oslobođenja 15. augusta.

Južnokorejski sud je u ponedjeljak također oslobodio predsjednika Samsung Electronics Co. Lee Jae-yonga i oslobodio ga optužbi za namještanje cijena dionica, kršenje povjerenja i računovodstvenu prevaru u vezi s kontroverznim spajanjem Cheil Industries Inc. i Samsung C&T Corp u 2015.

TRT Balkan / agencije