Kapsula SpaceX s četiri astronauta stigla na Međunarodnu svemirsku stanicu

Kapsula SpaceX s četiri astronauta stigla na Međunarodnu svemirsku stanicu

Astronauti nove posade preuzimaju operacije od astronauta koji su na stanici oko 190 dana.
Četiri astronauta u kapsuli SpaceX Crew Dragon stigla su do Međunarodne svemirske stanice nakon jednodnevnog putovanja.              Foto: Reuters

Četiri astronauta u kapsuli SpaceX Crew Dragon stigla su do Međunarodne svemirske stanice nakon jednodnevnog putovanja.

"Kapsula, koja prevozi tim od četiri astronauta dodeljena za misiju Crew-7, stigla je u nedelju na predviđenu lokaciju u 9.16 (13.16 GMT)", saopštila je NASA na platformi X.

U trenutku pristajanja, i kapsula Dragon i svemirska stanica bili su pozicionirani otprilike 420 kilometara iznad Australije.

Među četiri astronauta su vođa tima Jasmin Moghbeli iz NASA-e, danski astronaut Andreas Mogensen iz Evropske svemirske agencije (ESA), Satoshi Furukawa iz Japanske agencije za istraživanje svemira (JAXA) i kosmonaut Konstantin Borisov iz ruske Federalne svemirske agencije (Roskosmos).

Svrha misije bila je transport nove posade astronauta na svemirsku stanicu na šestomjesečnu misiju, koja preuzima operacije od astronauta Crew-6 koji su na stanici bili oko 190 dana.

Astronauti Crew-7 će provesti oko pet dana preuzimajući operacije od astronauta Crew-6.

Kapsula Crew Dragon lansirana je sa svemirske stanice Kennedy u Floridi, SAD, pomoću SpaceXove rakete Falcon 9 u 3.27 ujutro (7.27 GMT) 26. avgusta.

TRT Balkan / agencije