Katar: Indirektni pregovori Izraela i Hamasa o prekidu vatre i dalje traju

Katar: Indirektni pregovori Izraela i Hamasa o prekidu vatre i dalje traju

"Nema utvrđenog vremenskog okvira za indirektne pregovore", rekao je Al-Ansari.
"Nastavljamo naše posredničke napore s našim partnerima", rekao je portparol Ministarstva vanjskih poslova Katara Majed Al-Ansari na konferenciji za novinare u Dohi.     Foto: Reuters

Vlasti Katara saopćile su u utorak da indirektni pregovori između palestinskog pokreta Hamas i Izraela još uvijek traju na nivou tehničkih timova.

"Nastavljamo naše posredničke napore s našim partnerima", rekao je portparol Ministarstva vanjskih poslova Katara Majed Al-Ansari na konferenciji za novinare u Dohi.

On je dodao da postoje poteškoće na terenu u vezi s pregovorima o prekidu vatre u Pojasu Gaze.

"Nema utvrđenog vremenskog okvira za indirektne pregovore", rekao je Al-Ansari.

Izraelska vlada je ranije u utorak povukla svoj pregovarački tim iz indirektnih pregovora s Hamasom u Dohi, optužujući palestinsku grupu da nije zainteresirana za nastavak pregovora nakon što je navodno odbacila kompromis uz posredovanje SAD-a.

Hamas je u ponedeljak saopćio da se i dalje drži prvobitnog prijedloga iznesenog prije dvije sedmice za prekid vatre. Palestinska grupa je rekla da odgovor Izraela na prijedlog o prekidu vatre nije ispunio palestinske zahtjeve.

Hamas zahtijeva prekid smrtonosne ofanzive Izraela na Pojas Gaze i povlačenje izraelskih snaga s teritorije radi bilo kakvog dogovora o razmjeni talaca i zarobljenika.

TRT Balkan / agencije