Al-Thani je izjavio prije samita da bi arapske zemlje Zaljeva mogle igrati ulogu koja doprinosi rješavanju "velikih izazova" u regionu i smanjenju njegovih efekata.     Foto: AA

Katarski emir šeik Tamim bin Hamad Al-Thani izjavio je u utorak da Pojas Gaze nije izraelsko sigurnosno pitanje.

Katarski emir je to izjavio obraćajući se na 44. samitu Zaljevskog vijeća za saradnju (GCC) održanom u glavnom gradu Katara Dohi.

"Izazov ne leži u rješavanju pitanja Gaze kao da je to zasebno ili izraelsko sigurnosno pitanje koje zahtijeva sigurnosne aranžmane. Rješenje prije leži u okončanju okupacije i rješavanju pitanja palestinskog naroda", poručio je.

Al-Thani je izjavio prije samita da bi arapske zemlje Zaljeva mogle igrati ulogu koja doprinosi rješavanju "velikih izazova" u regionu i smanjenju njegovih efekata.

Izrael je u petak nastavio svoju vojnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon završetka jednonedeljne humanitarne pauze dogovorene s palestinskom grupom Hamas.

Najmanje 15.899 Palestinaca je ubijeno, a više od 42.000 ranjeno u nemilosrdnim zračnim i kopnenim napadima na enklavu od 7. oktobra nakon prekograničnog napada Hamasa u kojem je prema izraelskim zvaničnim podacima ubijeno 1.200 osoba.

TRT Balkan / agencije