Šeik Tamim je ponovio "nepokolebljivu podršku Katara palestinskom narodu i njihovom pitanju".     Foto: AA

Katarski emir šeik Tamim bin Hamad Al Thani razgovarao je u ponedjeljak s političkim šefom Hamasa Ismailom Haniyehom o naporima za postizanje primirja u Pojasu Gaze.

Njih dvojica su razgovarali o dešavanjima u Palestini i nastojanjima Katara da se postigne trenutni i trajni prekid vatre u Gazi, saopšteno je iz ureda katarskog emira.

Šeik Tamim je ponovio "nepokolebljivu podršku Katara palestinskom narodu i njihovom pitanju, kao i značaju palestinskog jedinstva da povrate svoja legitimna prava, prvenstveno pravo da uspostave svoju nezavisnu državu u granicama iz 1967. s istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom", navodi se u saopštenju.

Izraelska delegacija trebala bi kasnije u ponedjeljak doputovati u glavni grad Katara, Dohu, na razgovore o mogućem sporazumu o razmjeni zarobljenika s Hamasom.

Katar, zajedno sa Egiptom i Sjedinjenim Američkim Državama, posreduje između Hamasa i Izraela kako bi se prekinula smrtonosna izraelska ofanziva na Pojas Gaze.

Vjeruje se da Hamas drži više od 130 izraelskih zarobljenika nakon svog prekograničnog napada 7. oktobra, dok Izrael drži najmanje 8.800 Palestinaca u svojim zatvorima.

Palestinska grupa zahtijeva prekid izraelskog napada na Gazu u zamjenu za bilo kakav dogovor o oslobađanju Izraelaca.

Prethodnim sporazumom u novembru oslobođen je 81 Izraelac i 24 stranca u zamjenu za 240 Palestinaca, uključujući 71 ženu i 169 djece.

Skoro 29.800 Palestinaca je ubijeno, a više od 70.000 ranjeno u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra, dok se vjeruje da je oko 1.200 Izraelaca ubijeno.

Zbog opstrukcije Izraela, kojem se sudi za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), Gazi ne može biti isporučeno dovoljno pomoći. Palestinci u toj enklavi se bore za goli opstanak i preživljavanje.

TRT Balkan / agencije