SAD također proširuju regionalno prisustvo.             Foto: Reuters

Nakon mjeseci intenziviranih i sve ambicioznijih vježbi za projektiranje vojne moći, kineski predsjednik Xi Jinping, govoreći uoči 96. godišnjice Narodne oslobodilačke armije (PLA) u utorak, poručio je kineskim oružanim snagama da ubrzaju modernizaciju.

U svom obraćanju, Xi je rekao da vojska mora proširiti borbenu spremnost, prenijela je zvanična novinska agencija Xinhua.

"Moramo se zalagati za novu opremu i nove snage kako bismo ubrzali formiranje borbenih sposobnosti i integrirali se u borbeni sistem", poručio je Xi u obraćanju Zapadnoj vojnoj komandi Narodnooslobodilačke vojske (PLA) tokom posjete prošle srijede, prenosi Xinhua.

Obilježavajući godišnjicu u utorak, u uvodniku u službenim dnevnim novinama, PLA navodi se da je vojska "pojačala svoju sposobnost da izvršava različite vojne zadatke u širem prostoru".

Kina se ove godine razmetala svojom vojnom snagom, intenzivirajući vojne manevre i vježbe, i signalizirajući da će njen treći i najnapredniji nosač aviona uskoro započeti pomorska ispitivanja i jačajući svoje odnose s Rusijom.

Neki analitičari kažu da ti potezi odražavaju kinesku percepciju povećanih vanjskih prijetnji od Sjedinjenih Država i njihovih saveznika, te da Peking jača svoju vojnu snagu kako bi slao političke poruke.

"Razlog je jednostavan - svijet nije miran i vanjsko okruženje s kojim se Kina suočava nastavlja se pogoršavati", kazao je kineski vojni analitičar Song Zhongping, naglašavajući sve veći intenzitet i učestalost kineskih vježbi.

SAD također proširuju regionalno prisustvo i jačaju veze s dugogodišnjim saveznicima i novijim prijateljima - što je izazvalo pozive kineskih zvaničnika da bi se Washington trebao kloniti kineskih obala ako se dijalog između dvije vojske nastavi.

Drew Thompson, gostujući viši istraživač na Školi javne politike Lee Kuan Yew na Nacionalnom univerzitetu u Singapuru, kazao je za Reuters da kineske vježbe predstavljaju više političku nego vojnu poruku.

"Sve što PLA radi je inherentno politički. Kada kineska vojska izvodi vježbu, ona pokazuje silu - ona daje ili šalje poruku drugim zemljama", rekao je Thompson.

FENA