Kina, najmnogoljudnija zemlja na svijetu, zabilježila je u 2022. godini negativan prirodni priraštaj.         Foto: Reuters

Kina, najmnogoljudnija zemlja na svijetu, zabilježila je u 2022. godini negativan prirodni priraštaj, odnosno najveći pad broja stanovnika u posljednjih više od šest decenija, pokazuju najnoviji statistički podaci.

Do kraja 2022. godine broj stanovnika u Kini iznosio je nešto više od 1,411 milijardi, što je smanjenje od 850.000 u odnosu na kraj 2021. godine, navodi se u saopštenju Nacionalnog biroa za statistiku (NBS).

Podaci ne uključuju stanovnike Hong Konga, Makaa i Tajvana, kao ni strance koji žive u 31 kineskoj provinciji, autonomnim regijama i opštinama.

Navodi se da je prošle godine registrovano 9,56 miliona novorođenih, prvi put od 1950. godine, dok je stopa nataliteta pala na 6,77 rođenih na svakih 1.000 ljudi. To je najniža stopa od 1949. godine.

"Ljudi ne moraju previše da brinu, jer je glavno pitanje da li su stanovništvo, demografska struktura i industrijski sistem kompatibilni“, rekao je direktor NBS-a Kang Ji, odgovarajući na pitanje da li će kinesko stanovništvo nastaviti da bilježi negativan prirodni priraštaj.

Kako predviđa, taj trend će se nastaviti, dok napominje da je ukupna ponuda radne snage i dalje veća od potražnje.

"Smanjenje kineske populacije 2022. godine uglavnom je uzrokovano padom broja novorođenih koji je bio povezan sa smanjenjem volje za rađanjem djece, kašnjenjem u stupanju u brak, kasnijem rađanju te smanjenjem broja žena u reproduktivnoj dobi", rekao je Kang Ji, prenosi "Shanghai Daily".

Podaci NBS-a pokazuju da je broj umrlih u prošloj godini premašio broj rođenih, što je rezultiralo smanjenjem ukupnog broja stanovnika s 1,412,6 milijardi u 2021. na 1,411,8 milijardi prošle godine.



TRT Balkan / agencije