Prema koordinatama koje je podijelio Aerospace, moguće je da će na “meti” biti balkanske zemlje - Sjeverna Makedonija, Albanija, Grčka i Bugarska.      Foto: Reuters

Modul Mengtian poletio je na kineskoj raketi Long March 5B. Dok je letjela u svemir, osnovni stepen rakete je posljednji put gurnuo modul svemirske stanice u Zemljinu orbitu prije nego što se odvojio.

Za razliku od većine modernih raketnih tijela, koja su dizajnirana da se odgurnu u udaljeni dio Tihog okeana, tijelo Long March 5B palo je u vlastitu orbitu oko Zemlje. Na pravom je putu da se ponovo spusti u atmosferu i padne na Zemlju u petak ili u subotu ujutro u istočnoj vremenskoj zoni.

Pravilo je da će 20% do 40% mase velikog objekta preživjeti pad kroz atmosferu.     Foto: Aerospace Corporation Others

Niko ne zna gdje će tijelo rakete pasti i niko to ne kontrolira. Iako je vrlo mala vjerovatnoća da će vas pogoditi bilo kakav otpad iz svemira, ako do toga dođe, prema koordinatama koje je podijelio Aerospace, moguće je da će na “meti” biti balkanske zemlje - Sjeverna Makedonija, Albanija, Grčka i Bugarska.

Stručnjaci mogu samo procijeniti koliki će dio tijela rakete Long March, koja je otprilike veličine zgrade od deset spratova, udariti u Zemlju. Dio će vjerovatno izgorjeti dok pluta kroz atmosferu, ali tijelo rakete je preveliko da bi se potpuno raspalo.

Pravilo je da će 20% do 40% mase velikog objekta preživjeti pad kroz atmosferu, rekli su stručnjaci iz Aerospace Corporationa.

Nekontrolirani ponovni ulazak nije jedinstven za Kinu. Godine 1979. NASA-ina svemirska stanica Skylab brzo se spustila, rasipajući krhotine iznad Australije. Danas je, međutim, kontrolirani ponovni ulazak standardna praksa.

TRT Balkan / agencije