Institut za ekološko-ekonomska istraživanja (IOW), Institut za istraživanje ekonomskih struktura (GWS) i Prognos AG radili su na studiji koja je predstavljena u ponedjeljak.     Foto: Reuters

Klimatske promjene mogle bi uzrokovati ekonomsku štetu u Njemačkoj do 900 milijardi eura (956 milijardi dolara) do 2050. godine, pokazala je studija koju je zahtijevalo njemačko ministarstvo ekonomije.

Institut za ekološko-ekonomska istraživanja (IOW), Institut za istraživanje ekonomskih struktura (GWS) i Prognos AG radili su na studiji koja je predstavljena u ponedjeljak.

Dok izračun posljedične štete uzrokovane klimatskim promjenama obično uzima u obzir razaranje uzrokovano npr. poplavama, dokument je također promatrao štetu izvan čistih troškova obnove.

Autori su također uzeli u obzir dodatna opterećenja uzrokovana ograničenim proizvodnim mogućnostima ili prekidima opskrbnih lanaca.

"Klimatske promjene već imaju teške ekonomske posljedice koje bi mogle masovno porasti", komentirao je u ponedjeljak državni sekretar za ekonomska pitanja Stefan Wenzel iz Zelene stranke za poslovne novine Handelsblatt.

Prema Wenzelu, njemačka vlada radi na "zakonu o prilagodbi klimi" kako bi smanjila finansijski učinak klimatske krize.

TRT Balkan / agencije