“Neuralink traži pacijente za testiranje njegovog moždanog implantata za paralizovane osobe u kliničkim ispitivanjima“, navodi se u saopćenju kompanije.             Foto: Reuters

Kompanija Elona Muska za implantaciju čipova mozga Neuralink saopćila je da je dobila odobrenje od nezavisne komisije da započne regrutaciju pacijenata za svoj prvi eksperiment na ljudima.

“Neuralink traži pacijente za testiranje njegovog moždanog implantata za paralizovane osobe u kliničkim ispitivanjima“, navodi se u saopćenju.

Implantat će biti testiran kod pacijenata koji pate od paralize zbog ozljeda kičmene moždine. Neuralink nije otkrio gdje će se studija, koja će trajati oko šest godina, održati i koliko će učesnika uključiti.

Neuralink je saopćila i da je od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) primljeno odobrenje za početak testiranja projekta čipova mozga na ljudima u maju 2023.

Čipovi koji su prethodno su uspješno testirani na majmunima.

Čak i ako se moždani implantat pokaže sigurnim, stručnjaci kažu da bi moglo proći više od deset godina da se inicijativa odobri za komercijalnu upotrebu.

Kompanija Neuralink od 2016. godine ima za cilj liječenje neuroloških poremećaja poput paralize i sljepoće i poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom, zahvaljujući mikročipovima koji se postavljaju u mozak.

Stručnjaci, s druge strane, upozoravaju da bi preliminarne studije Neuralinkovih moždanih implantata trebale biti pažljivije i sveobuhvatnije, uzimajući u obzir moguće tehničke i sigurnosne probleme.

TRT Balkan / agencije