Jordan je do sada proveo 13 akcija ispuštanja humanitarne pomoći u Gazu, uključujući četiri u ponedjeljak.          Foto: Reuters

Jordanski kralj Abdullah II u ponedjeljak je izjavio da su diplomatski napori njegove zemlje imali "primjetan utjecaj" na stavove zapadnih zemalja.

Abdullah je tokom sastanka sa šefovima i članovima vijeća Senata i Predstavničkog doma Jordana rekao da podršku njegove zemlje Palestincima smatra "dužnošću i da neće obraćati pažnju na skeptike".

Također je naglasio da će Jordan nastaviti "u svojim naporima da podrži stanovnike Gaze kroz operacije ispuštanja pomoći iz zraka i isporuku pomoći svim mogućim sredstvima".

Jordan je do sada proveo 13 akcija ispuštanja humanitarne pomoći u Gazu, uključujući četiri u ponedjeljak.

Kralj Abdullah je također rekao da su se njegove nedavne posjete u inostranstvu fokusirale na prioritet okončanja rata u Gazi i osiguravanje protoka humanitarne pomoći u Gazu.

Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze od prekograničnog upada Hamasa 7. oktobra, ubivši više od 29.782 ljudi i izazivajući masovno uništenje i nestašice potrepština. Vjeruje se da je u napadu Hamasa ubijeno skoro 1.200 Izraelaca.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi. Uprkos naredbi suda, Izrael je nastavio izvoditi napade u Pojasu Gaze, a planirana je i invazija na Rafah, gdje je smješteno oko 1,5 miliona Palestinaca.

TRT Balkan / agencije