Dmitrij Peskov pogrešnom je ocijenio ratifikaciju Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda (MKS) od strane parlamenta Armenije.     Foto: Reuters / Photo: Reuters Archive

Glasnogovornik Kremlja, ureda predsjednika Ruske Federacije, Dmitrij Peskov pogrešnom je ocijenio ratifikaciju Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda (MKS) od strane parlamenta Armenije.

Armenija je tom odlukom danas i formalno ušla pod jurisdikciju MKS-a koji, između ostalog, ima i raspisan nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Ističući da je Armenija partner i prijatelj Rusije, Peskov je rekao da dijele mnogo toga zajedničkog sa armenskim narodom i da ne sumnja da će to zauvijek ujedinjavati dva naroda.

“Pojavila su se dodatna pitanja za aktuelnu administraciju Armenije. U pogledu bilateralnih odnosa, učešće Armenije u Rimskom statutu Međunarodnog krivičnog suda je pogrešno. I dalje smatramo da je to pogrešna odluka“, rekao je Peskov.

Upitan da li bi ova odluka Erevana mogla značiti da će ruski predsjednik Putin otkazati njegove buduće posjete Armeniji, Peskov je rekao da Moskva to svakako ne želi da bude slučaj.

Peskov je takođe naglasio da se apsolutno ne slaže sa riječima armenskog premijera Nikola Pashinyana da je odluka Armenije da pristupi Rimskom statutu plod neadekvatnosti Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) i instrumenata armensko-ruskog partnerstva da garantiraju sigurnost zemlje.

TRT Balkan / agencije