Kompleks "ne može da se nosi sa slučajevima koji zahtijevaju ekstremnu kliničku njegu", dodao je.       Foto: Reuters

Najmanje 150 pacijenata kojima je potrebna medicinska njega nalazi se u sobama i na hodnicima medicinskog kompleksa Nasser u gradu Khan Younisu u južnom Pojasu Gaze.

Izraelske okupacione snage uhapsile su 70 medicinskog osoblja i odbile evakuisati pacijente kako bi se mogli liječiti u drugim bolnicama, saopćeno je iz Ministarstva zdravstva Gaze.

Među pacijentima je sedam na odjelu za intenzivnu njegu, petoro na dijalizi, troje djece na odjelu za novorođenčad, kao i slučajevi opekotina, amputacija, kvadriplegije i porođaja, navedeno je iz Ministarstva.

Izraelska vojska je bolnicu pretvorila u vojnu kasarnu, navelo je ministarstvo u prethodnom saopćenju u nedjelju.

"Izraelska vojska je uhapsila 70 medicinara u ustanovi", rekao je portparol ministarstva Ashraf al-Qudra.

Kompleks "ne može da se nosi sa slučajevima koji zahtijevaju ekstremnu kliničku njegu", dodao je.

Izraelska vojska u četvrtak je upala u bolnicu, primoravši sve unutra da se evakuišu i pobjegnu spašavajući živote. Ipak, mali medicinski tim ostao je unutra kako bi se brinuo o pacijentima u kritičnom stanju, koje je izraelska vojska sve držala u jednoj zgradi bolnice zbog nedostatka osnovnih potreba.

Od 22. januara, Khan Younis je bio svjedok masovne izraelske kopnene invazije, primoravajući desetine hiljada stanovnika grada da pobjegnu pod teškim izraelskim bombardovanjem.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Međutim, izraelske snage i dalje nastavljaju s napadima na Pojas Gaze.

U napadima Izraela na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je najmanje 28.985 Palestinaca.

TRT Balkan / agencije