Lavrov je rekao da Hamasov napad 7. oktobra "zaslužuje osudu", ali da se ne može koristiti kao izgovor za kolektivno kažnjavanje miliona Palestinaca.       Foto: Reuters

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i specijalni koordinator Ujedinjenih naroda (UN) za bliskoistočni mirovni proces Tor Wennesland pozvali su na hitan prekid vatre u Gazi.

Iz ruskog Ministarstva vanjskih poslova navedeno je da su se Lavrov i Wennesland sastali u srijedu navečer i detaljno razgovarali o situaciji u Gazi.

"Usred humanitarne katastrofe koja se odvija u enklavi, naglašena je važnost trenutnog prekida vatre, osiguravanja sigurnog i nesmetanog pristupa svim žrtvama i onima kojima je potrebna, te oslobađanja talaca", saopćeno je iz Ministarstva.

Lavrov je rekao da Hamasov napad 7. oktobra "zaslužuje osudu", ali da se ne može koristiti kao izgovor za kolektivno kažnjavanje miliona Palestinaca.

Ministar i zvaničnik UN-a obratili su pažnju i na izglede obnove izraelsko-palestinskog mirovnog procesa nakon završetka borbenih dejstava u Gazi.

"Obje strane su naglasile da ne postoji alternativa rješenju s dvije države koje predviđa stvaranje nezavisne države Palestine unutar granica iz 1967. s istočnim Al-Qudsom/Jerusalemom kao glavnim gradom, koegzistirajući u miru i sigurnosti s Izraelom", navedeno je.

Razmijenili su i mišljenja o općoj situaciji na Bliskom istoku, uključujući rastuću napetost između Izraela i Libana, izraelske napade na Siriju i nestabilnost u Crvenom moru.

Wennesland se sastao i sa izaslanikom ruskog predsjednika za Bliski istok Mihailom Bogdanovim, saopćeno je iz Ministarstva, uz napomenu da se na sastanku razgovaralo o trenutnoj situaciji u Gazi, s fokusom na mobiliziranju globalnih napora usmjerenih na ubrzavanje prekida vatre.

"Naglašeno je da je bez pravednog rješenja palestinskog pitanja nemoguća trajna i dugoročna stabilizacija situacije na Bliskom istoku", saopćeno je iz Ministarstva.

TRT Balkan / agencije