Ističući da isporučena humanitarna pomoć Gazi nije dovoljna, Mugaysib je pozvao na povećanje humanitarne pomoći, uključujući i medicinsku pomoć, u Gazu.            Foto: AA

Zamjenik medicinskog koordinatora Ljekara bez granica (MSF) u Gazi Muhammed Abu Mugaysib izjavio je da se zdravstvena situacija u Gazi pogoršava iz dana u dan.

Mugaysib je odgovarao na pitanja novinara AA o najnovijoj situaciji u Gazi, koja je pod intenzivnim napadima i blokadom Izraela, te poteškoćama u pružanju zdravstvenih usluga.

Ističući da je u Gazi ubijeno više od 30.000 ljudi, većinom žena i djece, Mugaysib je rekao: "Ovo je dovoljno da opiše trenutnu situaciju u Gazi."

Mugaysib je napomenuo da su, kao MSF, podržali nekoliko bolnica u gradu Rafahu na jugu Gaze, ali nisu mogli doći do drugih bolnica na sjeveru, u Khan Younisu i gradu Gazi.

"Ne postoji sigurna zona u Gazi. Ovo se odnosi i na ljude i na zdravstvene radnike", rekao je Mugaysib.

Naveo je da će raseljeni, posebno na jugu Gaze, imati velikih poteškoća tokom ramazana, svetog mjeseca muslimana.

Podsjetio je da u šatorima u Rafahu živi oko 1,5 miliona ljudi.

Ističući da isporučena humanitarna pomoć Gazi nije dovoljna, Mugaysib je pozvao na povećanje humanitarne pomoći, uključujući i medicinsku pomoć, u Gazu.

Mugaysib je naveo da daju sve od sebe da pruže zdravstvenu zaštitu pacijentima ali da je situacija teža nego što se čini.

"Zdravstvena situacija u Gazi se pogoršava iz dana u dan. Trenutno postoji vrlo malo bolnica koje rade na jugu Gaze", dodao je Mugaysib.

TRT Balkan / agencije