Francuski predsednik Macron je istakao i da se sa velikom budnošću prate tenzije koje postoje između Prištine i Beograda.    Foto: AP

Francuski predsednik Emmanuel Macron izjavio je u utorak u Tirani da je, što se tiče Francuske, liberalizacija viza za Kosovo suspendovana.

Macron je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa albanskim premijerom Edijem Ramom, rekao da se od kosovskih i srpskih vlasti očekuje da ponovo organizuju izbore u četiri opštine na severu Kosova i da formiraju Zajednicu opština sa srpskom većinom.

„Ja to kažem vrlo jasno, verovali smo im po pitanju viza, to pitanje je Francuska suspendovala jer se radi o poštovanju date reči i reč se ne drži. Očekujem da će se obe strane obavezati da će napredovati u narednim nedeljama. To je uslov mira u celoj regiji “, kazao je Macron.

Evropska unija je ranije ove godine odlučila da vizna liberalizacija za Kosovo stupi na snagu 1. januara 2024. godine.

Francuski predsednik Macron je istakao i da se sa velikom budnošću prate tenzije koje postoje između Prištine i Beograda.

“Francuska i Nemačka su dale predlog koji je vodeći za koji mislim da je snažan i dobar i očekujemo da ga uvaže obe strane. Mislim da je to odgovornost Vučića da najoštrije osudi čin od 24. septembra, jer doprinosi vraćanju zatišja na granici. Ono što očekujemo od kosovskih i srpskih vlasti je jednostavno, ponovna organizacija izbora u opštinama u kojima su održani u neprikladnim uslovima, učešće Srba na ovim izborima i u institucijama i priznanje Zajednice opština sa srpskom većinom od kosovskih vlasti”, kazao je Macron.

Premijer Albanije Rama je pozvao Kosovo da potpiše francusko-nemački plan. Rama je kazao da Kosovo ima sve svoje saveznike uz sebe, da treba da deluje nezavisno od Srbije i da ide svojim evropskim putem. Rama je ocenio i da je nacionalna žalost u Beogradu koja je proglašena za trojicu ubijenih srpskih napadača na Kosovku policiju u Banjskoj, antievropski skandal.

Predsednik Macron je govoreći o procesu proširenja Evropske unije kazao da to nije poklon koji se daje Albaniji.

“Proces proširenja koji je počeo je dobar za vas, dobar je za nas i to je geopolitički izbor i zajednička volja. U suprotnom će postojati rizik da ovi beskrajni procesi obeshrabre javno mnjenje, čak i ono najevrofilskije", kazao je Macron.

Tokom posete predsednika Macrona Tirani, potpisano je nekoliko sporazuma o saradnji između Albanije i Francuske, kao što su mapa puta za ekonomsku saradnju, memorandum o razumevanju za međusobnu saradnju između Saveta ministara Republike Albanije, koju predstavlja Državna agencija za Strateško programiranje i koordinacija Francuske agencije za pomoć i razvoj (AFD), sporazum o saradnji između Ministarstva kulture Albanije i Nacionalnog centra za kino i animirane slike Republike Francuske i izjave u vezi jačanja policijske saradnje u balističkoj oblasti.

U Tirani je u ponedeljak održan Samit lidera Berlinskog procesa, kome Macron nije moga da prisustvuje, pa je stigao u Albaniju tek sinoć.

TRT Balkan / agencije