Kampanja za predsjedničke izbore počinje 10. oktobra.            Foto: Reuters

Predsjednik Madagaskara Andry Rajoelina podnio je ostavku nakon što je službeno potvrđen kao kandidat na predsjedničkim izborima zakazanim za novembar, objavili su u nedjelju lokalni mediji.

"Rajoelina je ispoštovao ustavni uslov i poslao je pismo o ostavci Visokom ustavnom sudu u subotu, 9. septembra", objavio je portal ”Actu”, pozivajući se na saopštenje suda.

Ustav Madagaskara zahtijeva da aktuelni predsjednik koji želi da ponovo bude izabran prvo podnese ostavku.

Prema Ustavu, šefica Senata Herimanana Razafimahefa bi trebalo da preuzme funkciju predsjednika. Međutim, u ovom slučaju, Razafimahefa je navodno odbila takvu mogućnost, navodeći lične razloge.

Visoki ustavni sud je saopštio da će predsjedničke ovlasti sada provoditi Vlada na čelu s premijerom Christianom Ntsayem.

Birači na Madagaskaru izaći će na birališta 9. novembra. Visoki ustavni sud je tokom vikenda potvrdio 13 predsjedničkih kandidata od 28 prijavljenih.

Među njima su Rajoelina i dva bivša predsjednika - Marc Ravalomanana i Hery Rajaonarimampianina.

Kampanja za predsjedničke izbore počinje 10. oktobra i trajaće do 8. novembra, saopštila je Nezavisna nacionalna izborna komisija. Očekuje se da će na izborima glasati više od 10,7 miliona birača.

TRT Balkan / agencije