Prema navodima izraelskih medija, Hamas još uvijek drži 137 zarobljenih, uključujući 126 Izraelaca i 11 stranaca.            Foto: Reuters

Izrael je spreman da nastavi kontakt s posrednicima za moguće oslobađanje ostalih izraelskih zarobljenika koji se drže u Gazi, objavili su lokalni mediji u ponedjeljak.

Novi sporazum o razmjeni zarobljenika bio bi proveden u okviru humanitarnog primirja i uključivao bi žene koje su još uvijek u zarobljeništvu, pacijente i ranjene i starije ljude, objavio je izraelski "Kanal 12".

Izrael tvrdi da Hamas još uvijek drži žene u zatočeništvu, što je palestinska grupa odbacila, navodeći da su te žene vojnici i da su zarobljene dok su nosile uniforme izraelske vojske.

Hamas je insistirao da će razgovori o vojnicima biti održani u kasnijoj fazi, što je stav koji je doprinio krahu humanitarne pauze u Gazi i nastavku borbi 1. decembra.

Prema navodima izraelskih medija, Hamas još uvijek drži 137 zarobljenih, uključujući 126 Izraelaca i 11 stranaca.

"Kanal 12" navodi kako izraelski zvaničnici vjeruju da šanse za postizanje novog sporazuma o razmjeni zarobljenika s Hamasom nisu vjerovatne sljedeće sedmice, ali Izrael i dalje vjeruje u otvaranje novog puta.

Kanal je citirao vojni izvor koji je rekao da je intenzitet borbi počeo da otvara put za moguću razmjenu zarobljenika, koja se ne smije propustiti.

Tokom jednonedjeljne humanitarne pauze u Gazi, uz posredovanje Katara, Egipta i SAD-a došlo je do razmjene zatvorenika, koja je rezultirala oslobađanjem 84 Izraelca i 24 stranca u zamjenu za puštanje 240 Palestinaca iz izraelskih zatvora, uključujući 71 ženu i 169 djece.

Izrael je nastavio svoju vojnu ofanzivu na pojas Gaze 1. decembra nakon završetka jednonedjeljne humanitarne pauze s Hamasom.

Najmanje 18.205 Palestinaca je ubijeno, a više od 49.645 ranjeno u nemilosrdnim zračnim i kopnenim napadima na enklavu od 7. oktobra nakon prekograničnog napada Hamasa.

U Izraelu je u istom periodu ubijeno 1.200 ljudi.

TRT Balkan / agencije